Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal Binnenhof4 Den Haag Directie Verenigde Naties en Internationale Financiële Instellingen Afd. Coördinatie en Institutionele Zaken Bezuidenhoutseweg 67 Postbus 20061 2500 EB Den Haag

Datum 26 april 2002 Behandeld Eva van Ginneken (DVF/CI)
Kenmerk DVF/CI-059/02 Telefoon 070 348 5348

Blad /1 Fax 070 348 6167

Bijlage(n) E-Mail eva-van.ginneken@minbuza.nl
Betreft Beantwoording vragen van het lid Van Baalen (VVD) over het verzoek van Taiwan om het verkrijgen van de waarnemerstatus bij de World Health Organization (WHO)
Zeer geachte Voorzitter,

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Baalen (VVD) over het verzoek van Taiwan om het verkrijgen van de waarnemerstatus bij de World Health Organization (WHO). Deze vragen werden ingezonden op 5 april 2002 met kenmerk 2010208770.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Antwoord van de heer Van Aartsen, Minister van BuitenlandseZaken, op vragen van het kamerlid Van Baalen (VVD)

Vraag 1

Hebt U kennisgenomen van de resolutie, die op 13 maart jl. in het Europees Parlement is aangenomen betreffende deelname van Taiwan, als waarnemer, aan de vergadering van de World Health Assembly die op 14 mei aanstaande te Genève wordt gehouden?

Antwoord

Ja, ik heb kennisgenomen van de bovengenoemde resolutie. Overigens wordt in die resolutie eveneens aangedrongen op het verlenen van steun aan het verzoek van Taiwan tot het verkrijgen van de waarnemersstatus bij de World Health Organisation (WHO).

Vraag 2

Onderkent de Nederlandse regering, zoals in deze resolutie gesteld, dat Taiwan, los van zijn volkenrechtelijke status, een bijzondere bijdrage levert aan de werkzaamheden van de World Health Organisation (WHO) en de met haar verbonden organisaties, welke een waarnemerstatus, vergelijkbaar met andere niet-VN-leden, zoals de PLO, de Heilige Stoel en Zwitserland, rechtvaardigt?

Antwoord

Er is geen sprake van een directe financiële en technische bijdrage van Taiwan aan de World Health Organisation (WHO). De financiële en technische steun die Taiwan in de afgelopen jaren aan internationale gezondheidsprogramma's heeft verleend verliep niet via de World Health Organisation (WHO). Vanuit dit perspectief dient de gestelde vraag derhalve negatief te worden beantwoord. Dit neemt niet weg dat Nederland het eens is met de stelling van het Europees Parlement dat Taiwan aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt op het gebied van de gezondheid.

Vraag 3

Op welke wijze denkt de regering, mede in EU-verband, een waarnemerstatus van Taiwan in de komende WHA te bevorderen?

Antwoord

Het één-Chinabeleid brengt met zich mee dat een discussie over een waarnemersstatus voor Taiwan in de World Health Organisation (WHO) een politieke kwestie is.

Nederland deelt de mening van DG Brundtland van de World Health Organisation (WHO) dat kwesties van politieke aard in beginsel niet in Gespecialiseerde Organisaties van de VN, waaronder de WHO, dienen te worden besproken. Dergelijke discussies gaan immers ten koste van de inhoudelijke discussies inzake belangrijke internationale gezondheidsvraagstukken. Het principe van deelname van Taiwan in het VN-systeem zou in eerste instantie bij de Verenigde Naties in New York dienen te worden behandeld. Het actief bevorderen door Nederland van het verlenen van de waarnemersstatus bij de World Health Organisation (WHO).

aan Taiwan is derhalve niet aan de orde.

The Global War, in Foreign Policy, januari-februari 2002

===