---

Ministerie van Defensie



---

foto: Duyfken ontmoet marinefregat (CAVDKM)

Oud en nieuw ontmoeten elkaar op de Noordzee

26-04-2002

Voor de kust van Nederland vond vanmiddag (26 april) een bijzondere ontmoeting plaats tussen het luchtverdedigingfregat Hr.Ms. Jacob van Heemskerck en de replica van het VOC-schip Duyfken. Aan het eind van de ochtend kwamen de schepen elkaar op de Noordzee, waar het op dat moment windkracht zes was, tegen. Een niet alledaags gezicht, de 130 meter lange Hr.Ms. Jacob van Heemskerck naast de 24 meter lange Duyfken.

Met behulp van een megafoon kon de voorzitter van Duyfken Nederland, dhr. B. van Tilburg, de 16-koppige internationale bemanning aan boord van de Duyfken, onder wie vijf vrouwen, begroeten. "Welkom in Nederland. Jullie doen het fantastisch, tot zondag."

Bijna een jaar geleden, op 5 mei 2001, vertrok de Duyfken vanuit Sidney (Australië) om langs dezelfde route die 400 jaar geleden door de VOC-vloot gebruikt werd, terug te keren naar Nederland. Zondag (28 april) komt de Duyfken aan op Texel waar het schip door Kroonprins Willem-Alexander wordt opgewacht.

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat door het besluit van de Staten-Generaal de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) werd opgericht, in de 17e en 18e eeuw de grootste handelsonderneming ter wereld. De oprichting van de VOC wordt dit jaar op verschillende momenten en locaties feestelijk herdacht. (foto: CAVDKM)