---

Ministerie van Defensie



---

Eerste LCF door Koningin in dienst gesteld

26-04-2002

In een winderig en guur Den Helder is in het bijzijn van Koningin Beatrix het eerste Luchtverdedigings en Commandofregat (LCF) de Hr.Ms. De Zeven Provinciën officieel in dienst gesteld. De koningin, die om 15.00 uur per helikopter op de Nieuwe Haven arriveerde, benadrukte de bijzondere band met het schip dat zij op 8 april 2000 had in Vlissingen had gedoopt. "Hij roept de herinnering op aan de illustere voorganger van dit fregat, het schip waarmee Admiraal de Ruyter onze vlag heeft hooggehouden in een tijd waarin onze jonge republiek te land, maar vooral ter zee in zijn bestaan werd bedreigd."

Voorts roemde zij de trouwe verdediging die de marine in de eeuwen daarna aan 'de vlag' heeft getoond. Zonder de driekleur teniet te doen als dundoek waaronder de marine in de loop der eeuwen opereerde, benadrukte zij toch het belang van een eigen Vaandel Eskader, voor de fregatten van de KM. Zij noemde het "een symbool van een traditie die met een zich steeds vernieuwende inhoud wordt voortgezet". De Commandant van het Eskader, schout-bij-nacht J.W. Kelder mocht het vaandel in ontvangst nemen.

In haar toespraak stond de koningin tevens stil bij het recente overlijden van vice-admiraal Luuk Buffart, de voormalig Commandant Zeemacht in Nederland, voor wiens uitvaart de ceremonie een week was uitgesteld. De Koninklijke Marine toonde zich bij monde van de Bevelhebber der Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Cees van Duyvendijk ingenomen met het bezoek van de vorstin en haar bereidheid om de uitgestelde ceremonie niet aan zich voorbij te laten gaan. De bemanning van de kersverse Hr.Ms. De Zeven Provinciën onderstreepte dit op pakkende wijze met het eerbewijs 'joelen'. Front makend over bakboord riepen zij - na de aanhef "Leve de koningin!" door de commandant van het schip kapitein ter zee Jan Buitenga - met pet, muts of hoedje in de hand driemaal knalhard "hoezee!" (foto's: Sjoerd Hilckman cavdkm)

Foto: Vaandeloverdracht Eskader (cavdkm Sjoerd Hilckman)