Programmabureau CIC


Reacties op Next Generation Scenario ICT in de bouw

Henk Waaijenberg, beleidsadviseur ict Bouwned: Zoveel mogelijk bedrijven naar de brokerage

Ik hoop dat er zoveel mogelijk bedrijven naar de brokerage over ict in de bouw komen. Dat zegt Henk Waaijenberg, beleidsadviseur ict van Bouwned de federatie van aannemers. Op de brokerage kunnen bedrijven kijken wat ze voor elkaar kunnen betekenen op het gebied van nieuwe ict-ontwikkelingen in de bouw. Ik hoop dat er grote bedrijven komen, maar ook de kleine aannemers die vooral op de praktische kant van ict gericht zijn. En ik verwacht ook vertegenwoordigers van de bouwmaterialenhandel, van ingenieursbureaus en architecten. Met zoveel verschillende deelnemers krijg je goede discussies.

Het Next Generation Scenario over ict in de bouw spreekt Waaijenberg heel erg aan. Ik ben al jaren een fanatiek voorstander van ict-gebruik in de bouwwereld. Want ict biedt grote administratieve voordelen en kan de communicatie tussen verschillende bedrijven en partijen stroomlijnen. En dat kan geen kwaad, want er zijn nog veel teveel faalkosten in de bouw door verkeerde communicatie.

De jarenlange ervaring met ict in de bouw heeft Waaijenberg wel geleerd geduldig te zijn. Ideeën als E-business, gestandaardiseerde communicatie en virtuele projectomgevingen uit het Next Generation Scenario zijn prima, als er maar kleine stapjes worden genomen. ICT-ontwikkelingen moeten altijd vertaald worden naar de aannemers en de eindgebruikers, van de stukadoors tot de wegenbouwers. Anders blijft het science fiction.

Waaijenberg hoopt zelf op de brokerage partijen te treffen die mee kunnen werken aan het opzetten van een internetportal voor de bouwwereld. In dat portal, waar Bouwned samen met MKB-Nederland en de Rabobank aan werkt, moet een bouwbedrijf van alles kunnen vinden wat nodig is voor zaken als acquisitie, calculatie, inkoop en regelgeving. Er moet onder andere een centraal loket komen waar bedrijven bouwvergunningen kunnen aanvragen.

Een tweede belangrijke functie van het portal moet een electronisch postkantoor worden, waardoor bedrijven electronisch met elkaar kunnen communiceren en zaken kunnen doen. Zo zou een aannemer via dat postkantoor bijvoorbeeld bouwmaterialen kunnen bestellen bij de vakhandel. Het postkantoor is nodig omdat de bedrijven zelf onderling nog geen electronisch contact kunnen of willen leggen, zo zegt Waaijenberg. Een aannemer kan bijvoorbeeld nog niet overal inloggen op de magazijnsite van een willekeurige bouwmaterialenhandel, om bestellingen te plaatsen en de levertijden te zien.

Dit soort nieuwe mogelijkheden wordt volgens Waaijenberg geblokkeerd door de standaardsoftware in de bouwwereld, die nog niet voorziet in dit soort nieuwe toepassingen. Maar er is meer. Er zijn duizenden bouwers en bouwmaterialenhandels in Nederland, en het zijn allemaal concurrenten van elkaar. En de partijen zitten er niet op te wachten om elektronisch aan elkaar gekoppeld te worden integendeel. Nieuwe ontwikkelingen lopen vaak dood op koudwatervrees en concurrentie-overwegingen. Het zal nooit lukken om al die partijen in één keer op elkaar aan te sluiten het moet met kleine stapjes gaan. Op de brokerage hoop ik partijen te vinden die een paar van die stapjes kunnen nemen.