FNV

FNV: Spoedloket voor topmigranten moreel bedenkelijk

Het is moreel bedenkelijk om migranten die economisch interessant zijn een voorkeursbehandeling te geven boven migranten die vluchten voor vervolging in eigen land. Dat zegt de FNV in reactie op het kabinetsbesluit om voor bedrijven, die hoogopgeleid personeel van buiten de EU willen aantrekken, een spoedloket te openen. Daartoe moet de Wet Arbeid Vreemdelingen worden aangepast.

Onder aanvoering van VNO-NCW willen de multinationals dat werknemers uit landen als India, Pakistan, Ghana, Nigeria voor hun geboortebewijs, paspoort, en diploma's snel verificatie kunnen krijgen. Voor specialisten, managers en onderzoekers die meer dan 50.000 euro verdienen gaan dan de grenzen open. Deze 'happy few' krijgen dan binnen 2 weken zowel een werk- als verblijfsvergunning.

De FNV vindt dat de verkorte procedure niet alleen voor de goed verdienenden moet gelden. Iedereen heeft recht op een snelle afhandeling van zijn verzoek. Toptalent verdient in deze geen voorrang. Een snelle verificatie moet gaan gelden voor mensen die een verzoek indienen voor asiel, gezinshereniging, studie of medische behandeling.

FNV-bestuurder Agnes Jongerius: ''Het onderscheid dat nu wordt gemaakt is niet kies. Als mensen uit armoede vluchten worden ze geweigerd als economisch vluchteling. Maar als onze economie het vraagt - en ze zijn rijk - zijn ze ineens van harte welkom.''

De FNV vindt dat het kabinet fors moet inzetten op mogelijkheden die de Nederlandse en Europese arbeidsmarkt bieden. Hoog opgeleide vluchtelingen zijn in Nederland nog een verborgen schat. Er zijn naar schatting 200.000 erkende vluchtelingen waarvan een kwart hoger opgeleid is en 40% middelbaar opgeleid is. De werkloosheid onder vluchtelingen is zeer hoog (50 tot 60%).

De FNV vindt dat je niet het talent van buiten de EU kunt toelaten terwijl het talent in Nederland niet wordt mobiliseerd. Jongerius: ''Er moet een investeringsplan voor deze groep komen dat stevig inzet op erkenning van elders verworven competenties en scholing. Het zou de multinationals sieren als ze ook hiervoor zouden lobbyen bij het kabinet.''

Meer informatie: FNV Voorlichting,
Richard Gielen: 020 5816 555/ 06 53 412533

NB.
De 1 mei-viering staat in het teken van arbeidsmigratie met speeches van bisschop Van Luyn en FNV-voorzitter De Waal. De conferentie 'Globalisering en de positie van arbeidsmigranten' begint om 13.00 in De Eenhoorn te Amersfoort.

26 apr 02 18:13