Gemeente Westervoort


NIEUWSBERICHTEN

Gemeentehuis gesloten

In verband met Koninginnedag is het gemeentehuis gesloten op maandag 29 april en op dinsdag 30 april. Op maandagavond vervallen dan ook de avondopenstelling en de spreekuren van de wethouders.

Uitsluitend voor de aangifte van geboorte en overlijden is de afdeling Burgerzaken op maandag 29 april 2002 geopend van 9.00 tot 10.00 uur. Voor spoedgevallen is tevens de afdeling Sociale Zaken tussen 9.00 en 10.00 uur open.

In verband met Hemelvaartsdag is het gemeentehuis gesloten op donderdag 9 en vrijdag 10 mei.

Tijdelijke verkeersmaatregelen Koninginnedag

Burgemeester en wethouders van de gemeente Westervoort maken bekend dat zij - krachtens machtiging van de gemeenteraad - in verband met activiteiten voor koninginnedag 2002 op dinsdag 30 april 2001, ter beveiliging en bevordering van de goede gang van zaken in het verkeer, besloten hebben tot het treffen van een tijdelijke verkeersmaatregel.

Deze maatregel geldt op bovengenoemde datum tussen 07.00 uur en 18.00 uur en heeft betrekking op het gesloten verklaren voor alle doorgaand verkeer - met uitzondering van fietsers en voetgangers - van
* het gedeelte van de Dorpstraat gelegen tussen de Klapstraat en de kruising Molenstraat/Mosterdhof en het gedeelte Dorpstraat van de kruising Molenlaan/Kloosterdreef;


* het gedeelte van de Kerkstraat gelegen tussen de Dorpstraat en de Maria van Nassaustraat;

De maatregel zal op de gebruikelijke wijze door middel van borden met bijbehorende afzethekken worden aangegeven. Wegomleggingen in verband met de hiervoor genoemde maatregel zullen eveneens op de gebruikelijke wijze worden aangegeven.

De halte van het openbaar vervoer aan de Kerkstraat zal tijdelijk verplaatst worden naar Dorpsplein ter hoogte van de Rabobank.

Vlaggen!

De Nederlandse vlag is het symbool van de eenheid en de onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden. De vlag behoort overal waar zij op het Nederlands grondgebied wordt ontplooid de ereplaats te hebben.

De kleuren van de Nederlandse vlag zijn:
Helder vermiljoen - helder wit - kobaltblauw Over de afmetingen van de vlag zijn geen voorschriften. In het algemeen dient de lengte zich te verhouden tot de breedte als 3 : 2. Op de Nederlandse vlag behoort geen enkele versiering of andere toevoeging te worden aangebracht. Ook het gebruik van een vlag louter voor versiering behoort te worden nagelaten. (Wel mag vlaggendoek voor versiering -bijv. in de vorm van draperieën- worden gebruikt.)

Het hijsen van de vlag
De vlag dient gehesen te worden aan een stok, waarvan de lengte zodanig is, dat de vlag (ook als zij halfstok is bevestigd) nimmer de grond raakt of het verkeer kan hinderen. Nederlandse of buitenlandse vlaggen behoren niet tussen zonsondergang en zonsopgang gehesen te worden of te blijven. Elke gehesen vlag moet derhalve bij zonsondergang worden neergehaald en zonodig de volgende dag na zonsopgang opnieuw worden ontplooid. Uitzondering hierop is mogelijk als de vlag zodanig verlicht wordt, dat de kleuren duidelijk te zien zijn.

Halfstok vlaggen
Het halfstok hijsen van de vlag behoort op de volgende wijze te geschieden: eerst wordt de vlag vol gehesen, daarna wordt zij langzaam en statig neergehaald, totdat het midden van de vlag op de helft van de normale hoogte is gekomen, waarna de vlaggenlijn wordt vastgebonden; de vlag wordt niet opgebonden. Bij het neerhalen van een halfstok gehesen vlag wordt deze eerst langzaam en statig vol gehesen en vervolgens op dezelfde wijze neergehaald.

Containers legen op zaterdag

Deze week worden de grijze containers niet op vrijdag 3 mei maar op zaterdag 4 mei geleegd.

Spreekuur wethouder vervalt

Het spreekuur van wethouder Deuss vervalt op maandag 6 mei a.s.

Kledinginzameling

Op dinsdag 7 mei 2002 wordt er een kledinginzameling gehouden door de vereniging "Ouders, kinderen en kanker".

Een nieuw college

Na afloop van de gemeenteraadsverkiezingen op 6 maart j.l. is er volop onderhandeld door de politieke partijen om te komen tot een nieuw college. Een belangrijk gesprekspunt hierbij was het vaststellen van een beleidsprogramma, het collegeprogramma. Hierin staan afspraken over de richting waarin de gemeente bestuurd moet worden. Inmiddels is dit accoord er en zijn ook de nieuwe wethouders bekend. Hieronder worden ze genoemd en wordt vermeld welke portefeuille ze hebben.

Wethouder Albert Deuss (VVD)

* openbare werken

* verkeer en vervoer

* economische zaken

* grondzaken.

Wethouder Herman Veraart (D66)

* volkshuisvesting

* ruimtelijke ordening

* milieu

* project "Tussen de twee bruggen".

Wethouder Hans Breunissen (CDA)

* sociale zaken

* werkgelegenheid

* onderwijs

* welzijn

* wijkgericht werken.

Burgemeester Will de Laat heeft in zijn portefeuille:
* openbaar bestuur

* integraal veiligheidsbeleid

* bestuurlijke organisatie

* financiën

* personeel en organisatie

* communicatiebeleid/ procescommunicatie

Diftar

In de commissies Leefmilieu en Beheer is deze week gesproken over het diftarsysteem dat de gemeente gaat invoeren. Diftar staat voor geDIFferentieerde (= verschillende) TARieven. Het houdt in dat ieder huishouden gaat betalen voor de hoeveelheid afval die het laat afvoeren. Westervoort heeft gekozen voor een systeem op basis van volume en frequentie. Bewoners betalen voor de maat van de groene en grijze container die zij kiezen en het aantal keren dat zij deze laten legen. Het afval wordt dus niet gewogen, zoals in andere gemeenten gebeurt. In verhouding is de grootste container het goedkoopste. Om inzicht te krijgen in welke containers de inwoners graag willen hebben, wordt er begin juni een enquête gehouden.

Voorafgaande aan en tijdens de gewenningsperiode, die loopt van 1 oktober 2002 tot 1 januari 2003, worden er huis-aan-huis speciale Diftarkranten verspreid met allerlei informatie over het nieuwe systeem. De containers zijn dan inmiddels allemaal voorzien van chips (dit gebeurt na de zomervakantie). De chips zijn gekoppeld aan de adresgegevens. De computer op de huisvuilwagen herkent de chips en registreert het aantal keren dat de container wordt geleegd. Hierdoor kan de juiste rekening op de juiste deurmat vallen.

Zoals gezegd is er eerst een periode om te wennen aan het nieuwe systeem. De daadwerkelijke invoering staat gepland op 1 januari 2003.

Halfstok vlaggen

Het halfstok hijsen van de vlag behoort op de volgende wijze te geschieden: eerst wordt de vlag vol gehesen, daarna wordt zij langzaam en statig neergehaald, totdat het midden van de vlag op de helft van de normale hoogte is gekomen, waarna de vlaggenlijn wordt vastgebonden; de vlag wordt niet opgebonden. Bij het neerhalen van een halfstok gehesen vlag wordt deze eerst langzaam en statig vol gehesen en vervolgens op dezelfde wijze neergehaald.

KINDEREN IN HET VERKEER

Het zal je kind maar wezen.......

Een kind verliezen in het verkeer. Het is misschien wel de ergste nachtmerrie die je als ouder kan overkomen. Veel ouders zijn zich bewust van de kwetsbaarheid van hun kind in het verkeer. Toch blijkt uit onderzoek dat ouders nogal eens overschatten wat een kind op straat alleen aankan. Dit heeft te maken met het feit dat kinderen anders denken, handelen, horen en zien dan volwassenen.

Gedrag op straat

De concentratie en het vermogen om op verschillende dingen tegelijk te letten is bij kinderen een stuk minder dan bij volwassenen. Een kind dat op een speelplein goed fietst, kan in het echte verkeer soms behoorlijk slingeren.

De straat zien kinderen nogal eens als een uitbreiding van hun speelterrein. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat een kind uitprobeert hoe goed het kan rijden met de ogen dicht.

Impulsief en onvoorspelbaar
Tussen de zes en de acht jaar ontwikkelen kinderen enig gevoel voor gevaar. Voor die tijd beseffen ze nauwelijks dat een auto een remweg heeft en niet ineens kan stilstaan. Snelheid kunnen ze moeilijk inschatten. Zij wachten voor een auto die nog ver weg is en steken over op het moment dat het niet meer kan.

Ook de bewegingsdrang van kinderen is groot. Groter dan hun voorzichtigheid. Dit alles maakt hun gedrag in hoge mate impulsief en onvoorspelbaar. Wanneer een kind belooft niet zomaar over te steken, biedt dat nog geen garantie voor het achterwege blijven van onverwachte acties. Immers, de straat is vol nieuwigheid en afleiding.

Zien en horen
Kinderen zien en horen minder dan volwassenen. Naast het feit dat ze minder zien omdat ze kleiner van stuk zijn, is hun blikveld geringer. Dingen die aan de rand van hun gezichtsvermogen gebeuren, worden niet of nauwelijks opgemerkt. Een auto zien ze daardoor later aankomen.

Ook het gehoor van kinderen werkt anders. Ze hebben moeite om te bepalen waar het geluid vandaan komt en kijken vaak eerst de verkeerde kant uit.

Niet voor niets
De eigenschappen van kinderen maken van hen onvoorspelbare weggebruikers. Dat is iets waar alle andere weggebruikers rekening mee moeten houden. Want kinderen hebben recht op onze bescherming. Of u nu kinderen ziet of (nog) niet, houdt u aan de snelheid! Wees bedacht op de aanwezigheid van kinderen, vooral in de woonwijken en nabij scholen.

Bestemmingsplan Kern

Burgemeester en wethouders van de gemeente Westervoort maken ingevolge artikel 26 e.v. van de Wet op de Ruimtelijke Ordening en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht bekend, dat de gemeenteraad in de vergadering van 8 april 2002 het bestemmingsplan Kern 2000 gewijzigd heeft vastgesteld. Het bestemmingsplan Kern 2000 is een algehele herziening van het plan Kern uit 1977.

Bij de vaststelling zijn wijzigingen aangebracht ten opzichte van het ontwerp, zoals dat voor een ieder ter inzage heeft gelegen. Deze wijzigingen betreffen:

* artikel 10, lid A onder 1. wordt aangevuld met: "e. dienstverlening";

* de op de plankaart opgenomen goothoogte en hoogte van resp. 3 meter en 6 meter ter plaatse van het pand Klapstraat 123/125 worden gewijzigd in resp. 6 meter en 9 meter;
* de op de plankaart aanwezige uitbouw ter plaatse van Kerkstraat 13 wordt opgenomen in de bestemming "Erf -E-" en de bestemmingsgrens wordt evenwijdig naar de achterste perceelsgrens doorgetrokken;
* in de voorschriften worden de passages in artikel 5, te weten: "Lid B.1.d." en Lid B.2 .hoogte ...", verwijderd;
* op de plankaart wordt het pand Dorpstraat 80 opgenomen in de bestemming "wonen en dienstverlening -W+Di-" conform artikel 7, het bouwvlak wordt aangepast conform de bestaande situatie en de plangrens aan de achterzijde wordt verschoven tot aan de gemeentelijke parkeerplaatsen en hiervoor wordt de bestemming "Erf
-E-" opgenomen;

* het bebouwingsvlak voor De Werf (Dorpstraat 16) wordt aangepast;
* achter het perceel Kerkstraat 24/26 wordt op het (afgesplitste) perceel een bestemming "Autoboxen -W(ab)-" opgenomen;
* op het perceel naast Zuidelijke Parallelweg 12 wordt een gewijzigd bouwvlak opgenomen van 9 meter diep en 8 meter breed;

Het bestemmingsplan alsmede het bijbehorende raadsvoorstel en -besluit liggen vanaf 25 april 2002 gedurende vier weken voor een ieder ter inzage bij de afdeling AJZ/VROM op:

* alle werkdagen van 08.00 uur - 12.30 uur of op afspraak van 14.00 uur - 16.00 uur;

* maandagavond op afspraak van 18.00 uur - 21.00 uur
Tegen betaling van de kosten op grond van de legesverordening kan een kopie van de stukken worden verstrekt.

Tijdens de genoemde termijn kunnen schriftelijke reacties (bedenkingen) tegen het vastgestelde bestemmingsplan worden ingediend bij gedeputeerde staten van Gelderland, Postbus 9090 te 6800 GX Arnhem. De bevoegdheid daartoe komt toe aan:

a. hen die zich tijdig met een reactie (zienswijze) tot de gemeenteraad hebben gewend;

b. een belanghebbende die aantoont daartoe (ad a.) redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest;

c. een ieder, voor zover het betreft de bij de vaststelling aangebrachte wijzigingen.

Het bestemmingsplan c.a. wordt ter goedkeuring aan gedeputeerde staten van Gelderland gezonden. Een besluit tot goedkeuring is vervolgens vatbaar voor beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State te Den Haag. Tevens kan dan om een voorlopige voorziening worden gevraagd. Het bestemmingsplan c.a. en het besluit van gedeputeerde staten van Gelderland worden te zijner tijd weer ter visie gelegd. Hierover volgt alsdan nog een afzonderlijke bekendmaking.

Wijziging bestemmingsplan Naederhuizen

Burgemeester en wethouders van de gemeente Westervoort maken ingevolge artikel 11 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening bekend dat zij voornemens zijn het bestemmingsplan "Naederhuizen" te wijzigen conform artikel 36 van de planvoorschriften, teneinde ter plaatse van de kruising met de Brouwerslaan de bestemmingsgrens tussen de bestemmingen "Verkeersdoeleinden -V-" en "Groenvoorzieningen" met 3 meter te verschuiven.

Met ingang van 25 april 2002 ligt het voornemen tot toepassing van de wijzigingsbevoegdheid gedurende twee weken ter gemeentesecretarie, afdeling AJZ/VROM voor een ieder ter inzage op:
* alle werkdagen van 08.00 uur - 12.30 uur of op afspraak van 14.00 uur - 16.00 uur;

* maandagavond op afspraak van 18.00 uur - 21.00 uur.
Gedurende bovengenoemde termijn kunnen belanghebbenden bij het college van burgemeester en wethouders bezwaren indienen tegen het ontwerp-besluit.

Vandalismemeter

In deze rubriek informeert de gemeente u regelmatig over vandalismeschades. Met deze informatie wil de gemeente bereiken dat inwoners van de gemeente Westervoort zich bewust worden van de kosten die ontstaan door vandalisme. De gemeente verwacht met deze publicaties te bereiken dat door oplettendheid en betrokkenheid vandalisme afneemt.

Nieuw zijn ditmaal de cijfers over het eerste kwartaal van 2002. Ter vergelijking is daarbij ook het overzicht over 2001 gevoegd.


U kunt constateren dat het schadebedrag in het eerste kwartaal in vergelijking met de afzonderlijke kwartalen van 2001fors is toegenomen. De schade bedraagt over het afgelopen kwartaal bijna de helft van het hele vorige jaar!

Enkele details uit dit eerste kwartaal:

kosten voor het verwijderen van grafitti

1.618
vernielingen aan en rondom jongerencentrum At Last
3.369
herstelkosten vernielde speelhuisjes
4.900
vernielde of verdwenen afvalbakken
3.150
schade aan verkeersborden door vuurwerk

2.250
geheel of gedeeltelijk beschadigde lichtmasten


1.575

De openbare ruimte is er voor iedereen. Dus ook voor u. U kunt erop toezien dat de openbare ruimte niet wordt vernield. U kunt personen aanspreken op hun gedrag. Ook kunt u er voor zorgen dat vervuiling van de openbare ruimte wordt beperkt. Zo kunt u bijvoorbeeld gezamenlijk met uw buurt er voor zorgen dat een speelterrein schoon blijft. Een opgeruimd speelterrein nodigt minder tot vernieling uit.

In de meeste gevallen zijn veroorzakers van vandalismeschade niet te achterhalen. Dit betekent dat de gemeente, en dus u als inwoner, opdraait voor de kosten. Voor dit forse bedrag had de gemeente een speeltuin kunnen inrichten of groen kunnen aanplanten. De gemeente Westervoort roept u dan ook op om bij vandalisme actie te ondernemen, bijvoorbeeld door het aanspreken van betrokkene(n) of het bellen van de politie. In de gevallen waarin geen spoed maar wel politie nodig is, kunt u bellen met (0900) 8844.

Voor klachten over de openbare ruimte, waaronder vandalismeschade, kunt u contact opnemen met de Bel- en Herstellijn, telefoonnummer (026) 3179555, op werkdagen tussen 9.00 en 10.00 uur.
Inspraak bestemmingsplan Het Ambacht 2002

Burgemeester en wethouders van Westervoort maken in verband met het bepaalde in de Wet op de Ruimtelijke Ordening, en de Algemene inspraakverordening gemeente Westervoort 2000, het volgende bekend.

In voorbereiding is een ontwerp van het bestemmingsplan Het Ambacht 2002. Dit bestemmingsplan beoogt een bedrijfsbestemming voor de gronden ten zuiden van de Hamersestraat in aansluiting op het bestaande bedrijventerrein Het Ambacht, onder meer ten behoeve van de bedrijfsverplaatsing van het bedrijf Van Essen. Ter plaatse geldt momenteel nog het "Uitbreidingsplan in Hoofdzaken 1965".

Voor het bestaande bedrijventerrein is momenteel het bestemmingsplan Het Ambacht in procedure.

Het voorontwerpplan Het Ambacht 2002 ligt ten behoeve van de inspraak met ingang van 11 april 2002 gedurende vier weken bij de afdeling AJZ/VROM voor een ieder ter inzage. Inzage kan worden verkregen:
* op alle werkdagen van 08.00 uur - 12.30 uur of op afspraak van 14.00 uur - 16.00 uur;

* op maandag op afspraak van 18.00 uur - 21.00 uur
Gedurende deze termijn is het mogelijk om uw schriftelijke inspraakreacties bij het college van burgemeester en wethouders in te dienen. Op verzoek kunt u ook mondeling worden gehoord.

Op korte termijn wordt een informatiebijeenkomst gehouden in zalencentrum Wieleman, waarbij op hoofdlijnen uitleg wordt gegeven over het plan en de mogelijkheid bestaat de plankaart te bekijken en vragen te stellen. Datum en tijdstip van deze avond wordt nog bekend gemaakt.