Vakcentrum Levensmiddelen

26 - 04 - 2002
Wet arbeid en zorg onwerkbaar in de praktijk

Tijdens de algemene ledenvergadering van het Vakcentrum Levensmiddelen is door voorzitter Van der Geest uitgehaald naar de steeds ongebreidelde mogelijkheden voor werknemers om het aantal vrije dagen op te rekken. Als voorbeeld hiervan werd verwezen naar de Wet arbeid en zorg.

Calamiteitenverlof en ander kort verzuimverlof is bedoeld voor onvoorziene noodsituaties, die niet uitgesteld kunnen worden en waarin een werknemer acuut vrij moet hebben om persoonlijke actie te ondernemen. Een duidelijk voorbeeld is de bevalling van een partner of een sterfgeval in de familie, wanneer onmiddellijk van alles en nog wat moet worden geregeld. Of er moet voor een ziek kind of een zieke ouder een betrouwbare oppas of verzorging aan huis worden gevonden. Ook in andere noodgevallen kan een werknemer gedwongen zijn even naar huis te gaan of thuis te blijven. Als bijvoorbeeld de waterleiding is gesprongen en de loodgieter langs moet komen.

Allemaal voorbeelden die onder de wet arbeid en zorg kunnen vallen. Met uitzondering van de eerste 2 voorbeelden wringt bij de andere voorbeelden de schoen. Is in de meeste gevallen afwezigheid echt noodzakelijk?

Hoe ga je als werkgever om met verzoeken voor zorg en calamiteitenverlof. Waar zijn de grenzen, hoe controleer je de aanwezigheid van een calamiteit of zorgvraag en op welke manier ga je om met medewerkers die géén beroep doen maar wel de extra werkdruk ervaren?

Duidelijk is volgens Van der Geest dat:

* wet arbeid en zorg betekent een duidelijke oprekking van het gemiddeld aantal genoten vrije dagen (grootste gebruiker wordt norm)

* legt een extra druk op overige personeelsleden (je krijgt scheve gezichten)

* definiëring laat ruimte voor interpretatieverschillen
* controle is niet mogelijk

Volgens Van der Geest maken de elementen zoals genoemd in de Wet arbeid en zorg al sinds jaar en dag onderdeel uit van goed zelfstandig ondernemerschap. In overleg tussen werkgever en werknemer. De nieuwe wet betekent eenrichtingsverkeer richting werknemer en zorgt voor een sluimerend automatisme om vrije uren/dagen op te nemen. Ook in dit geval is de regeldrift van de overheid te ver doorgeslagen.


---