Voedingscentrum
Zelfgeraapte Nederlandse schelpdieren momenteel niet veilig 26 april 2002

Langs de Nederlandse kust en in het Grevelingenmeer zijn in schelpdieren gifstoffen aangetroffen afkomstig van algen. Consumptie van oesters, mosselen, kokkels en andere schelpdieren met deze gifstoffen veroorzaakt misselijkheid, buikkrampen en diarree. Daarom adviseert het Voedingscentrum voorlopig geen zelfgeraapte Nederlandse schelpdieren te eten. Schelpdieren in winkels en restaurants zijn wel veilig.

Uit voorzorg heeft het Productschap Vis het hele gebied rond het Grevelingenmeer, de Noordzee, de Waddenzee en de Eems gesloten voor de schelpdiervisserij. Met name bij het Grevelingenmeer en de Noordzeekust tussen IJmuiden en Petten zijn algengifstoffen in schelpdieren aangetroffen. Het Oosterscheldegebied is wel veilig verklaard.

Schelpdieren verzamelen
De schelpdieren die in de winkel liggen of in restaurants worden aangeboden, bevatten geen algengifstoffen: ze zijn opgevist voordat het probleem zich voordeed of komen uit een ander gebied. De besmette schelpdieren die al boven water waren gehaald, zijn niet verkocht. De zorg bestaat dat mensen in de komende vakantieperiode zelf schelpdieren verzamelen en opeten. Schelpdieren die worden gevonden bij de Noordzee, het Grevelingenmeer en de Waddenzee kunnen algengifstoffen bevatten en zijn daarom niet geschikt voor consumptie.

Algengifstoffen
Algengifstoffen hopen zich op in schelpdieren doordat deze het zeewater filteren en zich voeden met algen. Bij vissen speelt dit probleem niet. Om tijdig in te kunnen grijpen, wordt het zeewater regelmatig gecontroleerd op de aanwezigheid van algengifstoffen. De gifstoffen waar het om gaat zijn Diarrhetic Shellfish Poison (DSP) en Amnesic Shellfish Poison (ASP). ASP is aangetroffen voor de Noord-Hollandse kust, DSP in het Grevelingenmeer. Bij DSP treedt al vanaf dertig minuten na consumptie diarree, misselijkheid en buikpijn op, bij ASP komen de ziekteverschijnselen pas na enkele dagen naar voren. ASP kan ook hoofdpijn en geheugenverlies veroorzaken.