Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Meer lintjes in 2002

26 april 2002

Gezamenlijk persbericht van het Kapittel voor de Civiele Orden en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
---

Dit jaar zijn tijdens de Algemene Gelegenheid tot verlening van Koninklijke onderscheidingen, de zogenoemde Lintjesregen, 3201 onderscheidingen toegekend. Dat zijn er 605 meer dan vorig jaar. In de Orde van de Nederlandse Leeuw zijn 26 personen gedecoreerd, in de Orde van Oranje-Nassau 3175.

Op de Nederlandse Antillen en in Aruba is aan 54 personen een Koninklijke onderscheiding toegekend. Dat zijn er 31 meer dan het voorgaande jaar.

In totaal werden in het afgelopen decoratiejaar (van mei 2001 tot en met de lintjesregen van 2002) 5893 voorstellen ingediend. Dat zijn er 1593 meer dan het voorgaande decoratiejaar. Op 5400 voorstellen (92,6 procent) is positief beslist. Gedurende deze periode zijn 63 onderscheidingen in de Orde van de Nederlandse Leeuw uitgereikt. In de Orde van Oranje-Nassau werden 5337 decoraties verleend.

Over alle in het voorbije decoratiejaar ingediende voorstellen heeft het Kapittel voor de Civiele Orden advies uitgebracht. In zo 'n 93 procent van de gevallen waren de adviezen van burgemeester, commissaris van de Koningin en Kapittel gelijkluidend.

Geconcludeerd kan worden dat dit jaar het aantal onderscheidingen opnieuw hoger is dan in het voorgaande jaar. Hier zijn een aantal oorzaken voor aan te wijzen. Als gevolg van de
gemeenteraadsverkiezingen dit jaar is een groot aantal gemeenteraadsleden (1177) gedefungeerd en ingevolge artikel 14 van het Reglement op de Orde van de Nederlandse Leeuw en Oranje-Nassau gedecoreerd. Daarnaast is een intensief voorlichtingstraject ingegaan dat gericht is op het vergroten van het draagvlak voor het sinds 1996 vernieuwde decoratiestelsel en het genereren van meer decoratievoorstellen uit alle geledingen van de samenleving. Met name de website www.lintjes.nl, de nieuwe publieksbrochure en de vele voorlichtingsbijeenkomsten in het land hebben bijgedragen aan de stijging.

Het aantal vrouwen dat tijdens de Algemene Gelegenheid 2002 Koninklijk onderscheiden is bedraagt 844. Dat zijn er 157 meer ten opzichte van het voorgaande jaar.

Er zijn 2616 vrijwilligers en 87 personen vanuit de economische sector gedecoreerd. Dit betekent een stijging ten opzichte van het vorige jaar met respectievelijk 124 en 12.

Het aantal personen dat mede wordt geridderd vanwege bijzondere verdiensten in hun beroepsuitoefening is licht gedaald. Dit jaar gaat het om 355 onderscheidingen in deze categorie, 27 minder dan het jaar daarvoor.

---