VVD

26 apr 2002 - VVD wil onafhankelijk onderzoek naar rol RVV en AID tijdens MKZ-crisis

VVD vindt het beschamend dat het CDA niet heeft ingestemd met een onafhankelijk onderzoek naar de handelswijze van de RVV en AID tijdens de MKZ-crisis terwijl het CDA zoveel kritiek had.

De VVD Tweede-Kamerfractie vindt het beschamend dat de Kamer, en met name het CDA zoveel kritiek hebben geuit op de handelswijze van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) en Algemene Inspectie Dienst (AID) tijdens de Mond- en Klauwzeer (MKZ) crisis. Het CDA en enkele andere partijen in de Tweede Kamer weigeren nu een onafhankelijk onderzoek naar de rol van RVV en AID. "Gemaakt fouten komen nu niet goed aan het licht en er kunnen geen lessen getrokken worden voor een volgende uitbraak," aldus woordvoerder Gert-Jan Oplaat.

Tijdens de MKZ-crisis zijn er veel klachten geweest over de handelswijze van de RVV en AID. Deze instanties zouden zich niet altijd correct hebben opgesteld naar de boeren en ze hebben tijdens de crisis een slechte gecommuniceerd.

De VVD nam tijdens de evaluatie van de MKZ-crisis, die afgelopen week plaatsvond in de Tweede Kamer, het initiatief tot een motie om onderzoek te doen naar de precieze rol van deze twee organisaties tijdens de crisis. Alleen Groen Links steunde de VVD in haar voorstel tot dit onderzoek.

Oplaat: "Het is beschamend, dat het CDA nu niet instemt met een onderzoek naar de handelswijze van deze organisaties. Terwijl zij altijd kritiek hebben geuit op de rol die de RVV en AID hebben gespeeld tijdens de MKZ-crisis. Het CDA heeft de gedupeerde boeren dus een worst voor gehouden."

26 april 2002