Vlaamse Regering


Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 26 APRIL 2002 IN KORT BESTEK

Hieronder vindt u in kort bestek een overzicht van de overige dossiers die de Vlaamse regering vandaag goedgekeurd heeft.

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL :

Omdat de Vlaamse Overheid ook partij kan zijn in rechts- gedingen keurde de Vlaamse regering in september 2001 een aantal krachtlijnen goed voor doelmatig en doeltreffend optreden in rechtszaken. In aansluiting daarop keurt zij nu ook principieel een op die krachtlijnen gebaseerd besluit goed. Het zal nog voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister vice-president Steve STEVAERT :

De Vlaamse regering keurt de aanbesteding goed voor het ruimen door de Nederlandse Rijkswaterstaat van 38 wrakken en objecten in de Westerschelde. De ruiming past in de uitvoering van het Verdrag over de verruiming van de vaarweg in de Westerschelde van 1995.


* * *

De kosten die het gevolg zijn van een rechtsgeding tegen de TV Zeebouw-Zeezand naar aanleiding van de havenwerken in Zeebrugge in de jaren 1980 worden erkend als een last uit het verleden. Dit betekent dat de helft ervan ten laste genomen kan worden van het Vlaams Fonds voor delging van lasten uit het verleden; de andere helft zal aangerekend worden op het Vlaams Infrastructuurfonds. Het gaat om een bedrag van 36,6 miljoen euro.


* * *

De Vlaamse regering stemt in met de aankoop van
aanvullende ontwaardingsapparatuur ten behoeve van de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn.

Op voorstel van Vlaams minister Mieke VOGELS :

De Vlaamse regering neemt kennis van de beleidsbrief Buitenschoolse Opvang en keurt de opties en acties die erin opgenomen zijn, goed. De problematiek van het Fonds voor Collectieve Uitrustingen en Diensten, met name waar het optreden van het FCUD de Vlaamse belangen schaadt, zal aanhangig gemaakt worden bij het Overlegcomité.


* * *

De Vlaamse regering keurt twee besluiten tot
regularisering van DAC-projecten in de welzijns- en gezondheidssector goed. Het gaat om projecten die nog niet opgenomen waren in de algemene regularisering van DAC-projecten per 1/1/2001, ter uitvoering van de
socialprofit-CAO.


* * *

De benoeming van zes titelvoerende leden van de
Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België wordt door de Vlaamse regering goedgekeurd. Het gaat om mevr. Anne De Paepe en Margareta Ieven, en de hh. Karel Geboes, Marcus Mareel, Arnold Herman en Désiré Massart.

Op voorstel van Vlaams minister Bert ANCIAUX :

De Vlaamse regering erkent het belang van de Nederlandse Taalunie, en zij erkent principieel haar gezamenlijke budgettaire verantwoordelijkheid t.a.v. deze Taalunie. Zij keurt de werkmethode goed die gevolgd wordt voor het meerjarenbeleidsplan 2003-2007 en voor de
meerjarenbegroting, waarbij de budgettaire consequentie als een vaste jaarlijkse bijdrage van 2,85 miljoen euro gedurende 5 opeenvolgende jaren wordt aangenomen als maximumbedrag.


* * *

Het Nieuw Ensemble Raamtheater in Antwerpen voldeed voor het seizoen 2000-2001 niet aan alle bepalingen van het Podiumkunstendecreet. De Vlaamse regering beslist toch tot subsidiëring van het ensemble voor dat jaar, maar met een kleine vermindering van de subsidie.


* * *

De Vlaamse regering keurt de subsidiëring van enkele sociaal-artistieke projecten voor 2002 goed.


* * *

De aanstelling van de leden van de commissie belast met het beheer van het eigen vermogen van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen wordt
goedgekeurd.


* * *

De Vlaamse regering draagt de volgende elf leden voor de algemene vergadering van vzw Ancienne Belgique voor: mevr. Valerie Taeldeman, Hilde Vautmans, Kathleen Van Brempt, Caroline Gennez en Sabeth De Waele, en de hh. Bruno Claesen, Marc Justaert, Marc Morris, Herman De Cnijf, Louis Weenen en John Erbuer.


* * *

De Vlaamse regering keurt de voordracht van acht leden voor de algemene vergadering van vzw Algemene Dienst voor Jeugdtoerisme goed. Alle acht zijn ze ambtenaar bij de afdeling Jeugd en Sport van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.


* * *

De Beleidsbrief Jeugd 1999 en het Vlaams
Jeugdwerkbeleidsplan stellen allebei de herziening van het decreet op het provinciaal jeugdwerkbeleid voorop als prioriteit. Doch ondertussen werd reeds het Decreet gemeentelijk jeugdwerkbeleid grondig herzien in 2001, en is de bedoeling naar voren gebracht om de decreten voor beide bestuursniveaus te integreren in een nieuw decreet. De Vlaamse regering keurt daarom nu principieel een voorontwerp van decreet ter ondersteuning en stimulering van het gemeentelijk, het intergemeentelijk en het provinciaal jeugd- en jeugdwerkbeleid goed. Het sluit inhoudelijk zeer nauw aan bij het nieuwe Decreet
gemeentelijk jeugdwerkbeleid van 2001. De wijzigingen hebben enkel betrekking op de onderliggende afstemming van de verschillende beleidsniveaus. De uitgangspunten van de twee oorspronkelijke decreten blijven ongewijzigd. De nieuwe, versterkte kwaliteitsvereisten van het Decreet gemeentelijk jeugdwerkbeleid worden nu doorgetrokken in het luik provinciaal jeugdwerkbeleid. Het voorontwerp van decreet zal nog voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering stemt principieel in met het
voorontwerp van decreet tot goedkeuring van het
Samenwerkingsakkoord van 19/6/2001 tussen de drie
gemeenschappen en de Gemeenschappelijke
Gemeenschapscommissie inzake medisch verantwoorde
sportbeoefening. Het voorontwerp van decreet zal voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Op vraag van de Vlaamse Vereniging voor
Ontwikkelingssamenwerking en Technische Bijstand (VVOB) beslist de Vlaamse regering tot aanpassing van de wijze waarop de subsidie voor het project "Literacy and
Numeracy for All" van het Zuid-Afrikaanse Free State Department of Education toegekend wordt.

Op voorstel van Vlaams minister Bert ANCIAUX, van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN, van Vlaams minister Renaat LANDUYT en van Vlaams minister Jaak GABRIELS :

In het kader van de reorganisatie van het Vlaams
overheidsapparaat tekende de Vlaamse regering in juni vorig jaar de krijtlijnen uit voor een nauwere
samenwerking tussen de drie instanties die betrokken zijn bij het beleidsaspect 'Vorming', met name het onderwijs voor sociale promotie, het VIZO en de VDAB. Er werd toen ook een ministerieel comité opgericht met de ministers van Onderwijs en Vorming, Werkgelegenheid en Toerisme, en van Economie, Ruimtelijke Ordening en Media. Dat comité wordt ondersteund door een interface met ambtenaren uit betrokken instellingen en administraties. Later werd ook de minister van Cultuur in het overleg betrokken. Vandaag beslist de Vlaamse regering tot operationalisering van die Interface. De visie- en missieformulering en de organisatiestructuur 2002 worden goedgekeurd, en de Vlaamse regering gaat akkoord met de concretisering van de deelprojecten voor 2002, met de integratie van Edufora en met de budgetverdeling.

Op voorstel van Vlaams minister Renaat LANDUYT :

De Vlaamse regering keurt, onder voorbehoud van technisch nazicht, de sectorconvenanten goed voor de bedienden in de visserijsector en in de Social Profit sector. De visserijsector en de Social Profit zijn twee sectoren die traditioneel met knelpuntberoepen te kampen hebben. Door het opstellen van een actieplan, dat de knelpunten bestrijdt, krijgen deze sectoren sectorconsulenten en diversiteitsmanagers ter beschikking voor de uitvoering van het actieplan. Hiervoor reserveert de Vlaamse
overheid 80 voltijdse sectorconsulenten. De acties moeten in de eerste plaats gericht zijn op een hogere
tewerkstelling van kansengroepen en een verbeterde aansluiting tussen het onderwijs en de sector. Daarnaast wordt binnen dergelijke actieplannen ook de klemtoon gelegd op het "bijblijven". In cijfers vertaald krijgt CEVORA, uitvoerder voor de sector ANPCB (aanvullend nationaal paritair comité voor bedienden) een
werkingssubsidie van 619.840 euro, goed voor 10
sectorconsulenten. VIVO (Vlaams Instituut voor Vorming en Opleiding) als uitvoerder van de Social Profit sector kan rekenen op een werkingssubsidie van 297.600 euro, goed voor 6 sectorconsulenten. Het Zeevissersfonds en het Waarborg- en Sociaal Fonds Zeevisserij ten slotte krijgen als uitvoerders van de visserijsector elk een
werkingssubsidie van 24.800 euro, wat neerkomt op 1 sectorconsulent.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA :

Na afronding van de selectieprocedure beslist de Vlaamse regering de heer ir. Luc Keustermans aan te duiden als adjunct-leidend ambtenaar bij de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA en van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

In het kader van de BTW-problematiek rond Aquafin keurt de Vlaamse regering een overeenkomst goed met Aquafin. Vlaanderen en Aquafin NV betwisten de toepassing van het BTW-tarief van 21% en elke navordering van een vermeend tekort aan aangerekende BTW. Deze overeenkomst bepaalt de houding die de twee actoren verder zullen aannemen in dit dossier.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

Begin februari keurde de Vlaamse regering een besluit principieel goed dat een aantal werken regelt waarvoor geen stedenbouwkundige vergunning vereist is. Het betreft een verdere verruiming van het besluit van 14 april 2000, waarbij ook een aantal gebreken worden rechtgezet en een aantal technische verfijningen worden aangebracht. Na advies van de Raad van State keurt ze dit besluit nu definitief goed.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief een aantal wijzigingen goed aan het besluit van 5 mei 2000 tot bepaling van de werken en handelingen die vrijgesteld zijn van het eensluidend advies van de gemachtigde ambtenaar. De verruiming van het vorige besluit gebeurt deels omwille van de decreetswijziging inzake zonevreemde woningen, deels om een verdere
vermindering van de werklast voor AROHM te bekomen (in functie van de bestrijding van achterstanden) en deels om de gemeenten stelselmatig voor te bereiden op
zelfstandigheid bij het vergunningenbeleid.


* * *

Met het oog op de bespreking in het Vlaams Parlement bepaalt de Vlaamse regering haar standpunt inzake het voorstel van decreet van de Vlaamse
volksvertegenwoordigers Francis Vermeiren, Dany
Vandenbossche, Jo Vermeulen, Marino Keulen en Margriet Hermans, dat een wijziging wil aanbrengen aan de
benoemingsvoorwaarden voor de Vlaamse Geschillenraad voor radio en televisie. De voorwaarde "10 jaar werkzaam zijn als beroepsjournalist" wordt vervangen door "10 jaar werkzaam zijn geweest als beroepsjournalist". Deze voorgestelde wijziging wordt nu reeds in praktijk
toegepast.


* * *

De Vlaamse regering keurt het ontwerpdecreet houdende de bepalingen tot begeleiding van de aanpassing van de begroting 2002 goed. Ze keurt meteen ook het
ontwerpdecreet houdende de tweede aanpassing van de uitgavenbegroting voor het begrotingsjaar 2002 goed alsook het ontwerpdecreet houdende aanpassing van de middelenbegroting voor het begrotingsjaar 2002. Al deze ontwerpdecreten worden ingediend bij het Vlaams
Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

De Vlaamse regering keurt het besluit goed tot
internationale ratificatie van het akkoord met Frankrijk inzake samenwerking op het gebied van cultuur, taal, onderwijs en wetenschappen.


* * *

De Vlaamse regering keur het besluit goed tot
internationale ratificatie van het Samenwerkingsakkoord met Bulgarije.

Op voorstel van Vlaams minister Jaak GABRIELS :

De Vlaamse regering stelt de heer Luc Strybol aan als handelsattaché in Berlijn. De heer Strybol (34) was voordien werkzaam als Field Manager en Marketing Analist bij de Generale Bank en de Artesia Banking Corporation.


-----
einde

-----