Gemeente Leeuwarden

Nieuw college in Leeuwarden

De college-onderhandelaars van PvdA, CDA, VVD en PAL/Groen Links zijn vandaag tot overeenstemming gekomen over een nieuw college. De partijen zullen tijdens de raadsvergadering van 13 mei de volgende personen voordragen als wethouder (van links naar rechts): Marga Waanders (PvdA), Gerrit Krol (CDA), Roel Sluiter (PvdA), Hetty Hafkamp (Pal/Groen Links) en Arno Brok (VVD).

College 2002-2006

De college-onderhandelingen zijn gestart op 18 maart . Tijdens de eerste openbare bijeenkomsten waarbij alle politieke partijen waren vertegenwoordigd zijn door iedere partij speerpunten voor het nieuwe collegeprogramma ingediend. Daarna zijn de reacties op deze speerpunten verzameld en afgewogen. Vanaf 2 april zijn de onderhandelingen voortgezet door de partijen die nu overeenstemming hebben bereikt. Deze bijeenkomsten stonden voor een groot deel in het teken van de financiële basis voor de komende collegeperiode. De overeenstemming over de speerpunten en de uitkomsten van de financiële beraadslagingen hebben geleid tot een concept-collegeprogramma dat de komende weken zal worden verfijnd en op 13 mei op de agenda staat van de raadsvergadering.

Het is in ieder geval een programma op hoofdlijnen dat nauw aansluit bij de keuzes die in de stadsvisie worden gemaakt. De college-onderhandelaars zijn van mening dat in de komende jaren in ieder geval extra geïnvesteerd moet worden in bereikbaarheid van Leeuwarden, de binnenstad, het opknappen van het stadhuis en het zwembad Kalverdijkje. De onderhandelaars hebben een principe-akkoord bereikt over ombuigingen in de komende periode die noodzakelijk zijn voor een sluitende meerjarenbegroting. Voorbeelden van taakstellingen zijn: taakstelling op de gemeentelijke organisatie van structureel 2,2 miljoen, kostendekkend maken van de afvalstoffenheffing ( 681 duizend)en bezuinigingen op reïntegratiebeleid en lokaal sociaal beleid ( 241 duizend). In het kader van de Perspectiefnota en de begroting 2003 zullen voorstellen voor aanvullend nieuw beleid en daarvoor noodzakelijke bezuinigingen aan de raad worden voorgelegd.

De onderhandelaars zijn verder tot de conclusie gekomen dat de komende jaren een verschuiving moet plaatsvinden van beleidsontwikkeling naar concrete uitvoering, en dat de publieke dienstverlening verder verbetert.

Klik hier voor de portefeuilleverdeling van het nieuwe college.