Gemeente Best

26-04-2002
Acht koninklijke onderscheidingen in Best

Vrijdag 26 april heeft loco-burgemeester drs. P.Gondrie ter gelegenheid van Koninginnedag 2002 aan zeven Bestenaren een koninklijke onderscheidingen uitgereikt. De loco-burgemeester zelf is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en ontving de bijbehorende versierselen uit handen van de heer drs. L. Bisschops, 2e loco-burgemeester.

Mevrouw E.H.C. Klein-Oomen; Lid in de Orde van Oranje Nassau

Mevrouw Klein heeft sinds 1983 een lange staat van dienst opgebouwd als vrijwilliger op diverse maatschappelijke terreinen. In 1983 stond zij als medeoprichter mede aan de basis van "De Zonnebloem; afdeling Best". Sindsdien vervult zij de functie van secretaris voor deze organisatie. Eveneens sinds 1983 maakt mevrouw Klein deel uit van het Regiobestuur van "De Zonnebloem", waar onder meer ook de gemeenten Sint Oedenrode, Boxtel, Sint Michielsgestel en Schijndel toe behoren. Samen met vertegen-woordigers van de "Stichting Bejaardenwerk Best" en van het "Rode Kruis; afdeling Best" organiseert mevrouw Klein de jaarlijkse vakanties voor zieken en gehandicapten. Daarnaast bezoekt zij al 15 jaar, twee middagen per week bejaarden en hulpbehoevende ouderen.
Naast haar inzet binnen en vanuit "De Zonnebloem" is mevrouw Klein ook als vrijwilliger actief in verzorgingstehuis "Huize Nazareth", is zij actief lid van de "KVO" en vervult ze sinds april 1998 de functie van Senioren Voorlichtster Activerend Huisbezoek. Tot slot is zij vanaf 1999 als onbezoldigd invalskracht verbonden aan de "Zorgcentrale Best".

De heer J.L.M. van Dijk; Lid in de Orde van Oranje Nassau

De heer Van Dijk zet zich al vele tientallen jaren in als vrijwilliger op diverse maatschappelijke terreinen. Al sinds de vestiging van de H. Lidwinaparochie in 1963 is hij als vrijwilliger bij deze kerk betrokken. Hij heeft zich onder andere langdurig ingezet als lector, als lid van de Avondwakegroep en tot heden als lid van de Liturgiegroep.
Sinds 1969 is de heer Van Dijk penningmeester van de "Nederlandse Kankerbestrijding; afdeling Best". Ook verleent hij allerlei hand- en spandiensten voor deze organisatie, zoals het mede organiseren van de jaarlijkse collecte.
In de periode 1985 tot en met 1993 is de heer Van Dijk bestuurslid geweest van het "Heerbeeck College". Ook hier nam hij de functie van penningmeester voor zijn rekening. Een functie die hij ook gedurende 10 jaar bekleedde bij de lokale Kruisvereniging en de "Stichting Kruiswerk Best".
Midden tachtiger jaren stond de heer Van Dijk mede aan de basis van de vereniging "Harten Twee". Dit is een landelijke vereniging van mensen met een ruilhart.

De heer J.B. van der Looij; Lid in de Orde van Oranje Nassau

De heer Van der Looij is al vele tientallen jaren een zeer actief lid van voetbalvereniging "Best Vooruit". Bij deze voetbalvereniging heeft de heer Van der Looij diverse functies bekleed. Hij was en is lid van diverse commissies, zoals: Technische Commissie, Kantinecommissie en Bouwcommissie. In 1978 was hij de initiatiefnemer tot het opzetten van een afdeling "Keeperstraining" voor de jeugdleden van Best Vooruit. Daarnaast is de heer Van der Looij sinds 1997 voorzitter van de afdeling "Veteranen".
Sinds 1999 is de heer Van der Looij lid van het kerkbestuur van de H. Odulphus-parochie. Hier vervult hij de functie van penningmeester. Daarnaast is hij lid van het bestuur van de Stichting Behoud Odulphuskerk en lid van de Kerkhofcommissie.
Eveneens sinds 1999 is de heer Van der Looij lid van "Bewonersoverleg Het Centrum". Dit overleg zet zich in voor de verbetering van het leef- en woonklimaat binnen de wijk.
Tot slot is hij sinds 2000 lid van het bestuur van de "Stichting Nederlands Kampioenschap Handmelken".

Mevrouw C. van den Bergh-van den Berg; Lid in de Orde van Oranje Nassau

Ook mevrouw Van den Bergh zet zich al tientallen jaren in als vrijwilligster. Van 1973 tot 1993 was mevrouw van den Bergh een actief lid van de plaatselijke atletiekvereniging "Generaal Michaëlis". Als vrijwilligster heeft zij binnen deze vereniging vele activiteiten uitgeoefend, zoals het optreden als jurylid tijdens wedstrijden, het begeleiden van de jeugd tijdens meerdaagse kampen en het organiseren van vele kienavonden ten behoeve van de bouw van een nieuw clubhuis. Mevrouw van den Bergh was in 1982 mede-oprichtster van de "Vrouwenraad Best". De raad behartigt de belangen van de Bestse vrouwen in de ruimste zin van het woord. Mevrouw van den Bergh was met name belast met de promotie van de activiteiten. Zij is tot 1990 als bestuurslid aan de raad verbonden geweest.
In 1991 heeft mevrouw Van den Bergh het initiatief genomen tot oprichting van de "Fietsersbond, afdeling Best". Als secretaris en penningmeester vormt zij al vanaf de oprichting de spil van het bestuur. Mevrouw Van den Bergh vertegenwoordigt de Fietsersbond in het Platform Leefkwaliteit Spoorverdubbeling in Best. Sinds twee jaar is mevrouw Van den Bergh (bestuurs)lid van "Bewonersoverleg Salderes". Het bewonersoverleg bewaakt de leefbaarheid in de wijk. Klachten over leefbaarheid worden maandelijks besproken in de bestuursvergadering.
Tot slot kan nog gemeld worden dat mevrouw van den Bergh al 30 jaar actief lid is van de steunfractie van de Partij van de Arbeid, afdeling Best. In de verkiezingstijd is zij actief betrokken bij de verkiezingscampagnes, zowel bij gemeentelijke, provinciale als landelijke verkiezingen.

Mevrouw A.B.M. Mangelmans-Nieuwenhuijs; Lid in de Orde van Oranje Nassau

Mevrouw Mangelmans heeft gedurende een groot aantal jaren diverse bestuursfuncties bekleed. Zij is gedurende acht jaar lid geweest van de Raad van Toezicht van de "Stichting Verpleging en Verzorging Eindhoven en omstreken". Zij heeft deze functie per 1 januari 2001 neergelegd.
Sinds 1993 is zij lid en plaatsvervangend voorzitter van de Klachtencommissie van de Stichting GGzE Eindhoven en de Kempen, RIBW en de Boei. Tevens was zij drie jaar lid en plaatsvervangend voorzitter van de Klachtencommissie van de Stichting GGZ Midden-Brabant te Tilburg.
In het meer recente verleden heeft mevrouw Mangelmans nog diverse andere vrijwilligersfuncties vervuld. In de jaren '80 is zij bestuurslid geweest van het "West-Brabants Avondcollege" in Roosendaal, alsmede bestuurslid van de "Stichting Sint Louis" (internaat) en van de "Stichting Anna Meloct", beiden ten Oudenbosch. Daarnaast is mevrouw Mangelmans van 1992 tot 1995 lid geweest van de medezeggenschapsraad van het "Economisch Lyceum" in Eindhoven. Van 1996 tot 2000 was zij voorzitter van de Commissie van beroep voor de examens van het "Regionaal Opleidingen Centrum" in Eindhoven. Gedurende drie jaar was zij lid van de Commissie bezwaar en beroepschriften van de gemeente Boxtel.
Op dit moment is mevrouw Mangelmans voorzitter van de "Stichting Golfcentrum Best".

De heer A.M.A.C. Goevaers; Ridder in de Orde van Oranje Nassau

De heer Goevaers is 40 jaar werkzaam in het familiebedrijf "Bouwbedrijf Goevaers". Hier werd hij in 1982 algemene directeur. Kenmerkend voor hem is onder meer zijn uitmuntend ondernemerschap. Bouwbedrijf Goevaers ontwikkelt en bouwt bedrijfsonroerend goed, en verhuurt en beheert deze vervolgens. Onder leiding van de heer Goevaers heeft het bedrijf een enorme groei doorgemaakt. Ook zijn acquisitie voor de regio is kenmerkend voor zijn ondernemerschap. Als bouwondernemer heeft hij diverse ondernemingen naar Zuid-Oost Brabant gehaald. Hij staat bij diverse ontwikkelingsmaatschappijen dan ook bekend als een regionaal acquisiteur pur sang. Hij is in dit opzicht een ambassadeur voor deze regio.
De heer Goevaers heeft ook steeds belangstelling en interesse getoond voor het sociaal-maatschappelijke leven. Hij is ruim 15 jaar bestuurslid van het "Ondernemers Contact Best". Binnen deze organisatie begeleidt hij jonge mensen en weet hen vaak tot succesvolle ondernemers te maken. Daarnaast is de heer Goevaers 25 jaar lid geweest van het "Veldhovens Industrieel Contact" (V.I.C.). Hij is eveneens 25 jaar lid van het "Ondernemers Contact De Hurk" in Eindhoven.
Tot slot is de heer Goevaers een groot aantal jaren lid geweest van de "Stichting Carnavalsfederatie Best", waarvan een aantal jaren als secretaris.

De heer M.A. Van den Eeden; Ridder in de Orde van Oranje Nassau

De heer Van den Eeden neemt op 3 mei 2002 tijdens een symposium afscheid van de "Inspectie voor de Gezondheidszorg". Hij heeft diverse functies bekleed bij de Rijkspsychiatrische inrichting te Eindhoven (thans GGzE, locatie De Grote Beek), de Sociaal Psychiatrische dienst te Eindhoven en tot slot bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Bij de "Grote Beek" was de heer Van den Eeden mede-oprichter van een polikliniek Psychiatrie en was hij intensief betrokken bij de oprichting van sociowoningen voor moeilijk behandelbare patiënten en justitiepatiënten. Daarnaast heeft hij een "Sterk Gedragsgestoorden Afdeling" (SGA) opgericht. Ook bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft hij van 1978 tot 1998 een zeer grote inzet getoond. Hij heeft zich daarbij altijd extra ingezet voor verbetering van inspectiemethodieken en toetsingsinstrumenten. Als inspecteur heeft hij zich mede ingezet voor het totstandkomen van minstens 500 bedden voor psychogeriatrische patiënten in Brabant en Limburg.

In zijn vrije tijd heeft de heer Van den Eeden een belangrijke bijdrage geleverd aan het vrijwilligerswerk. Met name voor de Rotary Club Best speelt hij sinds de oprichting in 1985 een belangrijke rol bij sociale activiteiten. Binnen de Rotary heeft hij zich met veel enthousiasme ingezet voor projecten voor gehandicapten en ouderen. Op dit moment vervult hij de functie van voorzitter van het bestuur. In het kader van vrijwilligerswerk heeft de heer Van den Eeden ook onder meer de volgende functies bekleed: bestuurslid van de KABO (Katholieke Bond voor Overheidspersoneel), voorzitter van de sectie Leerling verpleegkundigen in Rijksdienst (R.P.I.leerlingen), bestuurslid personeelsvereniging Rijks Psychiatrische Inrichting Eindhoven, oprichter/voorzitter van een Home Team te Best en voorzitter van het oudercomité van basisschool Prinsejagt te Eindhoven.
Op verzoek van de Gedeputeerde voor de Volksgezondheid in Limburg, de heer Mastenbroek, is hij op persoonlijke titel lid geweest van de Commissie P.L. Meurs. De commissie heeft in september 1990 het rapport "Van achterstand naar voorsprong" uitgebracht. Het rapport was een voorstel voor de ontwikkeling en de organisatie van het GGZ aanbod in Midden-Limburg. Op verzoek van de Gedeputeerde voor de Volksgezondheid in Noord-Brabant is hij op persoonlijke titel lid geweest van de commissie Muysenberg. Een commissie die een toekomstscenario heeft geschreven voor de ouderenzorg.

De heer drs. P.E.J.M. Gondrie; Ridder in de Orde van Oranje Nassau

In verband met zijn afscheid als lid van de gemeenteraad op 15 april jl. is de heer P. Gondrie benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Op 1 mei 1990 werd de heer Gondrie benoemd als lid van de raad van de gemeente Best namens het CDA. Sinds zijn benoeming op 1 mei 1990 is hij onafgebroken raadslid geweest namens genoemde partij. De heer Gondrie werd op 6 juni 2000 door de raad benoemd als wethouder ter vervulling van een tussentijdse vacature. Hij werd belast met de portefeuille ruimtelijke ordening, volkshuisvesting, verkeer en vervoer, eigendom en bezit, grondzaken en automatisering. Tevens werd hij op 13 juni 2000 benoemd tot 1e loco-burgemeester en heeft hij vanaf 1 juli 2001, na het vertrek van burgemeester mr. P.J.J.M. Mangelmans, het ambt van burgemeester waargenomen. Tijdens zijn raadslidmaatschap is de heer Gondrie lid geweest van diverse raadscommissies en vanaf zijn benoeming tot wethouder voorzitter van de raadscommissie voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting en van de commissie voor Automatisering. Daarnaast is de heer Gondrie vanaf juni 2000 onder meer lid van de Regioraad van het Samenwerkingsverband regio Eindhoven en lid van het algemeen bestuur van de Hulpverleningsregio Zuid-Oost Noord-Brabant. De heer Gondrie heeft een groot aantal maatschappelijke functies bekleed. Ruim 12 jaar was hij bestuurslid van voetbalvereniging Best Vooruit, waarvan een aantal jaren als secretaris. Ook voor de Stichting Schoolcatechese voerde hij van 1987 tot en met 1997 het secretariaat. In de periode 1997 - 2000 was hij lid van de Raad van Toezicht van de Woningbouwstichting "Samenwerkingsverband Best Wonen / de Voorzorg" (nu "Domein"). Op dit moment bekleedt de heer Gondrie nog de volgende functies: voorzitter van de Stichting Kruiswerk Best, voorzitter Adviesraad Thuiszorg Eindhoven Kempenstreek, bestuurslid Stichting De Omslag, commissaris van N.V. REDE, commissaris van Twice Eindhoven B.V. en voorzitter Stichting beveiliging bedrijventerrein Best.