LCVV

Koninklijke onderscheiding voor verpleegkundigen

KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING VOOR VERPLEEGKUNDIGEN

Op 26 april ontvangen de verpleegkundigen dr. Aart Pool en mevrouw prof.dr. Carla Frederiks een koninklijke onderscheiding voor hun bijzondere verdiensten in het vakgebied van de verpleegkunde.

Dr. Aart Pool ontvangt uit handen van de minister van VWS, mevrouw. dr. E. Borst-Eilers de versierselen van Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Aart Pool is programmaleider verpleging bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn. Hij ontvangt de Koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange verdiensten op het gebeid van onderzoek, onderwijs, praktijkvoering en beleidsontwikkeling in de verpleegkunde. Belangrijke thema's in zijn werk zijn de zorg voor chronisch zieken door verpleegkundigen, belevingsgerichte zorg en de bijdrage van de wijkverpleegkundigen aan de gezondheidszorg. Daarnaast is hij een pleitbezorger voor de verpleegkundige beroepsuitoefening op HBO-niveau. De heer Pool heeft een stroom aan publicaties en leerboeken op zijn naam staan.

Mevrouw prof.dr. Carla Frederiks, emeritus hoogleraar verplegingswetenschap aan de Katholieke Universiteit Nijmegen is benoemd tot officier in de Orde van Oranje Nassau. Haar werk heeft veel bijgedragen aan de versterking van de positie van de verpleegkundigen in de zorg. Ze speelde een belangrijke rol bij de oprichting van het Landelijk Centrum Verpleging en Verzorging. De nadruk in haar onderzoek ligt op ouderenzorg en thuiszorg. In Nijmegen was zij de eerste hoogleraar verplegingswetenschap. Zij heeft daar veel pionierswerk verricht en is oprichter van de vakgroep verplegingswetenschap. Zij participeert namens de beroepsgroep van verpleegkundigen in vele commissies, besturen en adviesorganen.

Noot