Nederlandse Kankerbestrijding

Nieuwe directeur KWF

Nieuwe directeur Nederlandse Kankerbestrijding / KWF

Amsterdam, 26 april 2002 - Dr. A.G.J.M. (Ton) Hanselaar is benoemd tot algemeen directeur van de Nederlandse Kankerbestrijding / Koningin Wilhelmina Fonds (KWF). Hij volgt hiermee jhr. dr. K.W. (Klaas) van de Poll op, die op 31 mei afscheid neemt als algemeen directeur. Op 1 september zal Hanselaar starten in zijn nieuwe functie. Hanselaar is tot op heden Hoofd van de afdeling Cytopathologie van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen.

Ton Hanselaar (1953) studeerde geneeskunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, waarna hij zich specialiseerde in de pathologie. In 1990 promoveerde hij op DNA cytometry of cervical intraepithelial neoplasia. Van 1990 tot en met 1992 was Hanselaar als onderzoeksfellow verbonden aan de Universiteit van California in San Francisco en aan het Britisch Columbia Cancer Research Center in Vancouver, Canada. Sinds 1992 heeft Hanselaar gewerkt als hoofd Cytopathologie in het UMC St. Radboud in Nijmegen. Hij was daarbij onder meer verantwoordelijk voor analytisch cytologisch en gynaeco-oncologisch onderzoek, en onderzoek naar kanker bij DES-dochters. Hij heeft diverse bestuurlijke functies bekleed binnen de Nederlandse Vereniging voor Pathologie en heeft leiding gegeven aan het ontwerp van Pathologie praktijkrichtlijnen, deels in samenwerking met het Kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO.

Vanwege zijn expertise op het gebied van baarmoederhalskanker is hij commissielid van het College voor Zorgverzekeringen. In deze hoedanigheid is hij medeverantwoordelijk voor de succesvolle herziening van het bevolkingsonderzoek en ook is hij regionaal coördinerend patholoog in Oost-Nederland. Hij is lid van verschillende Europese, internationale en Amerikaanse wetenschappelijke verenigingen. Hanselaar is auteur/co-auteur van talrijke artikelen op het gebied van de gynaecologische oncologie en (cyto)pathologie.

Ton Hanselaar is getrouwd en heeft twee kinderen.

Scheidend directeur Klaas van de Poll is in 1980 bij het KWF in dienst getreden als hoofd van de afdeling Research Coördinatie. In 1988 werd hij directeur van de Stichting KWF en in 1992, na de integratie van Stichting en Vereniging, algemeen directeur. Op 31 mei neemt hij afscheid met het symposium: Visie gevraagd! Goede doelen in de 21ste eeuw. Van de Poll was onder meer verantwoordelijk voor het door veel charitatieve fondsen overgenomen KWF-systeem van beoordelingen van subsidieaanvragen voor wetenschappelijk onderzoek en de ontwikkeling van een beurzenstelsel om jonge onderzoekers en behandelaars op te leiden voor deelterreinen binnen het kankeronderzoek. Onder zijn leiding is het KWF uitgegroeid tot een van de grootste charitatieve instellingen van Nederland, waar circa 100 mensen werken. Daarnaast heeft hij zich ingezet voor professionalisering en zelfregulering binnen de fondsenwervende wereld in het algemeen en was hij van 1997 2001 voorzitter van de Vereniging van Fondsenwervende Instellingen.

Nationaal en internationaal heeft Van de Poll zich sterk beijverd om het roken, een van de belangrijkste risicofactoren voor kanker, tegen te gaan; in ons land onder meer als secretaris van de KWF-dochterorganisatie Defacto Rookvrij.

Over het KWF
Het KWF is een particuliere organisatie met als missie minder kans op kanker, meer kans op genezing en een betere kwaliteit van leven voor mensen met kanker en hun naasten. Van iedere euro die het KWF ontvangt, besteedt het 87 cent aan wetenschappelijk onderzoek en voorlichting. Het KWF financiert kankeronderzoek, onderwijs en opleiding, geeft voorlichting en steunt patiëntenverenigingen en de begeleiding van kankerpatiënten. Het KWF ontvangt geen overheidssubsidie en is volledig afhankelijk van vrijwillige giften van de bevolking.

Het KWF is als enige fonds op het gebied van kanker in het bezit van het CBF-keurmerk.

Meer over het KWF...