Ingezonden persbericht

Wat is dit (schilderij) mooi! Wat is zij lelijk! Na een aantal minuten kijken en je blijft kijken naar dit werk, dat is deel van zijn kracht. Wat zijn ze beide mooi!

Alles lijkt zo in evenwicht: haar wenkbrauwen met de rand van haar truitje, haar haren met haar sjaal, maar daar tussen in brengt haar blik me eerder uit balans, zo meerduidig en intrigerend als die is.

De schilderes laat me in haar ogen de duizend rampen en relaties zien die een vrouw zou kunnen meemaken.

Het hoofd vertelt het verhaal van het hele lichaam wat bijna impulsief is ontstaan vanuit de verwondering over dat rare, afstotelijke, prachtige kwetsbare dat lichaam is.

Gelukkig ben ik een superoptimist anders zou haar zelfportret me somber maken!

Van de afgebeelde tekeningen zou ik dit portret graag vaak willen zien. Is dat verliefdheid?

Bij mij roept ze de vraag op of ik haar waardig zou zijn. Ze dwingt mij tot zelfanalyse. Maar als ik haar tegenkwam, zou ik het wel weten!

Ik zag in dit schilderij mijn liefde op het eerste gezicht plotseling weer voor me staan. Op onze trouwdag. Ik heb haar nog!

Liefde op het eerste gezicht, want dit wezen wil ik beschermen, doorgronden.

Hoewel ik een man van drie en tachtig ben en bijna zestig jaar getrouwd, blijft ik nog steeds onveranderlijk van mening dat de vrouw het beste is wat de schepping heeft voortgebracht. Ik weet waarover ik spreek. .. En nu, op mijn oude dag, maak ik tot mijn vreugde en genoegen onverwacht kennis met meer dan tachtig van deze boeiende creaturen!

10 citaten over liefde op het eerste gezicht, over de fascinatie van mensen voor portretten en de vrouwen die erop afgebeeld zijn. Elk met een persoonlijk karakter en elk met een heel eigen verhaal. Vanaf zaterdag 27 april tot en met 8 september zijn de schilderijen waarover hier gesproken wordt te zien op de tentoonstelling Liefde op het eerste gezicht - Nederlanders kiezen hun favoriete vrouwenportret in het Noordbrabants Museum. In Liefde op het eerste gezicht gaat het niet zozeer om de kunsthistorische verhaal van de schilderijen en foto's maar om hun emotionele aantrekkingskracht. Waarom wordt iemand aangetrokken tot een bepaald schilderij en voelt hij of zij een band met de afgebeelde persoon?

Een groot aantal bekende en onbekende Nederlanders hebben hun fascinatie voor ons op schrift gezet. Deze reacties zijn in de tentoonstelling in verkorte vorm te lezen in de zaalteksten en in hun complete vorm op diverse computers. Er zijn ook tv opnames te zien zijn in de tentoonstelling. Opnames waarin de deelnemers hun fascinatie 'live' verwoorden.

Bezoekers kunnen in de tentoonstelling ook hun mening over de vrouwen op het doek laten weten. Dit kan door mee te stemmen in een speciaal computerprogramma waarvan de resultaten in de tentoonstelling op het moment zelf worden verwerkt.

Kortom, een expositie over een fascinerend thema, een expositie die de bezoekers uitdaagt om mee te denken en te reageren en waarvan onderdelen zich van uur tot uur aanpassen aan de meningen van onze gasten.

Aan de redacties:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling communicatie Rick Vercauteren, tel. 073- 68 77 807 of Lucie Kuijpers, tel. 073- 68 77 808. De persconferentie voor Liefde op het eerste gezicht vindt plaats op vrijdag 26 april a.s. om 11.00 uur. Wij nodigen u uit om hierbij aanwezig te zijn. U kunt zich telefonisch of per e-mail bij ons aanmelden. Mocht u tv opnames bij de tentoonstelling willen maken, dan overleggen wij graag met u over de mogelijkheden.

Lucie Kuijpers
Noordbrabants Museum
Postbus 1004, 5200 BA 's-Hertogenbosch
tel. 073-6877808 / fax. 073-6877899