FNV BOUW

Memorial Day: 5000 doden per dag

Vrijdag 26 april reikt FNV Bouw in Utrecht met een minisymposium zijn Arboprijs 2002 uit. De bond doet dit juist op die datum om de aandacht te vestigen op de International Workers Memorial Day op zondag 28 april. Deze wordt dit jaar voor de zevende keer gehouden; het is een initiatief van de internationale vakbeweging. Voor het eerst dit jaar heeft de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) in Genève de 28e april officieel op de kalender van de Verenigde Naties gezet. Ter gelegenheid daarvan heeft de ILO nieuwe cijfers bekend gemaakt: per dag overlijden 5000 mensen aan een bedrijfsongeval of een beroepsziekte.

Nog eens 160 miljoen mensen raken gewond of ziek door hun werk. Internationaal geteld sterven er jaarlijks 55.000 mensen op bouwplaatsen. Hiertoe behoren de twintig dodelijke ongevallen die de Nederlandse bouw jaarlijks te betreuren heeft. Voor FNV Bouw een veel te hoog aantal. De bond is dan ook verontwaardigd over de wijze waarop Pim Fortuyn, althans volgens een interview op dinsdag 23 april in dagblad Cobouw, dit cijfer poogt te bagatelliseren: 'Twintig maar? Over de hele bouw? Dat vind ik niet zoveel, als je nagaat welke grote projecten er allemaal worden gebouwd.'

Met zijn Arboprijs wil FNV Bouw de discussie over arbeidsomstandigheden een positieve wending geven: hoe wordt het dagelijks werk prettiger en gezonder, en vooral: hoe vallen leuke, vernieuwende ideeën te stimuleren. Voor de prijs, 10.000 euro, zijn vier genomineerden.

Voor de redactie,