Gemeente Zwolle

Uitreiking lintjes in Stadhuis Datum uitgave: 24-04-2002
Onderwerp :Burgerzaken
Traditioneel reikt burgemeester Henk Jan Meijer dit jaar weer vlak voor Koninginnedag de Koninklijke onderscheidingen uit.

De 'lintjesregen' vindt op vrijdag 26 april aanstaande plaats in de raadzaal van het Stadhuis in Zwolle. Burgemeester Meijer huldigt vijf Zwolse burgers met een Koninklijke onderscheiding voor hun bijzondere maatschappelijke verdiensten. De namen van de gedecoreerden en de bijhorende onderscheiding zullen pas op vrijdag bekend worden gemaakt, zowel aan de betrokkenen als ook aan andere belangstellenden.

Decoratiestelsel
Als er sprake is van verdiensten die liggen op meerdere, verschillende terreinen dan wordt de onderscheiding in principe uitgereikt bij de 'lintjesregen' vlak voor Koninginnedag. Een decoratievoorstel moet tenminste acht maanden van tevoren ingediend worden bij de burgemeester.
Het decoratiestelsel is in 1996 geheel herzien om een evenwichtiger spreiding van de decoraties over alle lagen van de bevolking te bewerkstelligen. Hierbij is een grotere nadruk komen te liggen op de waardering voor vrijwilligerswerk. Ook het draagvlak voor een onderscheiding is bepalend voor het slagen van een voordracht. De burgemeester brengt advies uit over alle bij hem ingediende decoratievoorstellen, waarin hij ook een suggestie doet over de hoogte van de toe te kennen graad van onderscheiding. Via de Commissaris van de Koningin komt het voorstel terecht bij het Kapittel voor de Civiele Orden. Dit onafhankelijke college adviseert de betrokken minister tenslotte over het verlenen van de onderscheiding. De onderscheidingen worden bij Koninklijk Besluit verleend en uitgereikt door de burgemeester.

Bron: Communicatie
Datum van 24-04-2002 tot 30-04-2002