Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

MINISTERIE VWS http://minvws.nl

MINVWS: Koninklijke onderscheidingen op VWS uitgereikt

Vrijdag 26 april 2002, nummer 53

KONINKLIJKE ONDERSCHEIDINGEN OP VWS UITGEREIKT

Minister dr E. Borst-Eilers en staatssecretaris Margo Vliegenthart van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben vrijdag in Den Haag op het departement een aantal Koninklijke onderscheidingen uitgereikt voor mensen die zich op de terreinen van VWS op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt.

Volksgezondheid Minister Borst heeft vier mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt op het terrein van de Volksgezondheid Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Drs. Th.M.G. van Berkestijn is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau vanwege onder meer zijn verdiensten bij het bespreekbaar maken van medisch-ethische vraagstukken en het stimuleren van de rol van patientenorganisaties. Dr. H.M.L. Miesen wordt onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn werk voor Alzheimer-patienten; dr. A. Pool wordt Ridder in de Orde van Oranje Nassau onder meer vanwege zijn belangrijke bijdrage aan het verpleegkundig onderwijs, de ontwikkeling van de wijkverpleging en het onderzoek voor chronisch zieken. C. van der Vlies wordt Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor zijn inhoudelijke en bestuurlijke bijdragen op farmaceutisch terrein, met name ten aanzien van kwaliteitsbewaking van geneesmiddelen.

Welzijn en zorg Staatssecretaris Vliegenthart heeft drie mensen een onderscheiding uitgereikt vanwege hun verdiensten voor het vrijwilligerswerk of de mantelzorg. Mevrouw mr. P.C. Lodders-Elfferich, in 2001 voorzitter van het Internationaal Jaar voor vrijwilligers, is voor deze en andere verdiensten op maatschappelijk terrein onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje Nassau. Dezelfde onderscheiding valt drs. Th.J. van Loon, directeur van de Nederlandse Organisatie van Vrijwilligers, ten deel. Van Loon spant zich al meer dan twintig jaar in voor een stevige positie van het vrijwilligerswerk. Tenslotte is mevrouw J.M.T. van Dortmond-Kipping vanwege het leveren van zeer langdurige mantelzorg - zorg voor familie of kennissen - benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

Sport Drie sporters of mensen die betrokken zijn bij sport zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Staatssecretaris Vliegenthart reikte de betreffende onderscheidingen uit aan de biljarter en wereldkampioen driebanden Dick Jaspers, de gehandicapte basketballer Gert-Jan van der Linden, Paralympisch kampioen en boegbeeld van de gehandicaptensport, en mevrouw T.H. Smit, die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de gehandicaptensport en vanuit het Sophia Revalidatiecentrum in Den Haag een belangrijke bijdrage levert aan sport als onderdeel van genezingsprocessen.

-0-0-0-