Korps: Friesland, plaats: Friesland 26-04-2002
Politieberichten 25 april 13.00 uur en 26 april 07.00 uur

Heerenveen:winkeldiefstal
Donderdag omstreeks 13.30 uur werd een 13 jarige meisje uit Katlijk aangehouden terzake winkeldiefstal Zij had uit een winkel aan de Dracht 2 gel pennen weggenomen. Door een personeelslid werd zij aangehouden. Gezien haar leeftijd doorgestuurd naar bureau Halt.

Leeuwarden:winkeldiefstal
Donderdag omstreeks 14.30 vond een winkeldiefstal plaats in een brillenzaak aan de Wirdumerdijk. Vermist werden 2 brillen. Een stadswacht achtervolgde 2 donkergekleurde manspersonen met donkere jassen. Achter de Hoven werden de beide mannen aangehouden. Betreft een 18-jarige inwoner van Leeuwarden en een 43-jarige inwoner van Amsterdam. Een van de daders stond naast een auto en bij deze auto werden 2 dure brillen aangetroffen en een zakje met daarin 12 bolletjes cocaïne Tijdens de fouillering kwamen nog 2 bolletjes cocaïne te voorschijn. Verdachten overgebracht naar het bureau en de goederen inbeslaggenomen. Aangifte werd gedaan door een 35-jarige medewerker van de brillenzaak. Tegen de verdachten wordt proces verbaal opgemaakt.

Zwaagwesteinde:verkeerscontrole
Op donderdag tussen 13.30 uur en 16.15 uur is een verkeerscontrole gehouden op de Noorderstationsstraat. De volgende processen verbalen zijn gevallen: 12 keer gordel, 1 maal geen rijbewijs, 1 maal niet verzekerd. 1 maal rijden tijdens een ontzegging, 1 maal geen geldig APK en 1 maal geen dragen helm.

Sneek: winkeldiefstal
Donderdag omstreeks 15.35 uur vond een winkeldiefstal plaats in een supermarkt aan de Louw Doniastraat. Door een 36-jarie medewerker van de zaak uit Sneek werd een 16-jarige inwoner van Sneek hiervoor aangehouden. Hij had 4 blikjes frisdrank weggenomen uit de winkel zonder te betalen.Verdachte is aangehouden en overgebracht naar het bureau. Afdoening via bureau Halt.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Donderdag omstreeks 15.45 uur werd een 27-jarie inwoner van Burgum door een beveiligingsbeambte aangehouden voor het wegnemen van een flesje AA zonder deze te betalen. Deze diefstal vond plaats in een supermarkt aan het Hoeksterpad. Tegen verdachte is proces verbaal opgemaakt.

Damwoude:aanrijding met gewonden
Donderdag omstreeks 15.45 uur vond een aanrijding plaats op de Hoofdweg ter hoogte van de afslag Achterweg. Twee fietsers, een 13-jarige jongen uit Veenwouden en een 13-jarige jongen uit Zwaagwesteinde, reden over de Hoofdweg komend uit de richting Dokkum en gaande in de richting Damwoude. Ter hoogte met de afslag Achterweg wilde de beide fietsers een voor hen rijdende fietser inhalen. Ze reden toen achter elkaar. Op het moment van inhalen kwam hun een bromscooter tegemoet, bestuurd door een 19-jarige inwoner van Damwoude. Deze reed dus in de richting Dokkum. De twee fietsers botsten tegen de bromscooter. De bestuurder van de bromscooter is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum voor onderzoek en kon na behandeling weer naar huis. Bromscooter behoorlijk beschadigd en fietsen lichte schade.

Leeuwarden:winkeldiefstal
Donderdag omstreeks 15.45 uur werd door een 29-jarige medewerkster van een supermarkt aangehouden een 32-jarige inwoner van Groningen. Zij had uit de winkel aan het Cambuurplein 1 pak knäckebröd weggenomen zonder deze te betalen.Overgebracht naar het bureau en afgehandeld via Kort-Om.

Oudehaske: aanrijding met letsel
Donderdag omstreeks 17.10 uur vond een eenzijdige aanrijding plaats op de Nije Fjildwei. Een 74-jarige inwoner van Katlijk reed als bestuurder van een bestelauto over genoemde weg en ter hoogte van een flauwe bocht naar links komende vanaf het viaduct, kwam de bestelauto met de wielen in de rechterberm. Hierop heeft de bestuurder sterk tegengestuurd met als gevolg dat hij al glijdend in de linkerberm terechtkwam en met de rechterzijde tegen een boom botste. Hierdoor is de auto gedraaid en met de linkerzijde het ondiepe water gelegen naast de weg terechtgekomen Met behulp van de brandweer heeft de bestuurder zijn voertuig verlaten en is per ambulance vervoerd naar het ziekenhuis in Heerenveen. Hij had een hoofdwond en waarschijnlijk inwendig letsel.

Drachten: Rijden zonder rijbewijs
Donderdag omstreeks 19.20 uur werd op de Geelgorsstraat bij een controle een 39-jarige inwoner van Drachten gecontroleerd. Bij onderzoek bleek dat hij niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. Tegen de verdachte is proces verbaal opgemaakt.

Langedijk: aanrijding met gewonde
Donderdag omstreeks 18.10 uur vond een aanrijding plaats op de kruising van de Steenmaatsdijk en Klokhuisdijk. Een 40-jarige inwoner van Langedijke reed als bestuurder van een bestelbus op Klokhuisdijk gaande in de richting van Langedijke. Een 49-jarige inwoner van Makkinga reed als bestuurder van een fiets op de Steenmaatsdijk. Op de kruising verleende de bestuurder geen voorrang op de fietser die op de voorrangsweg reed. De fiets werd daarbij vernield en tevens raakte de fietser gewond aan zijn voet. Is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Bij onderzoek bleek dat zijn achillespees was gescheurd.

Drachten: Rook in woning.
Donderdag omstreeks 20.25 uur werd melding gemaakt van een brandlucht in een woning aan de Hooizolder. De brandweer kwam ter plaatse en het bleek dat op een elektrische kookplaat iets stond droog te koken. In de woning was een behoorlijke rook en roetschade. De bewoner is een 44-jarige inwoner van Drachten.

Leeuwarden: Straatroof
Donderdag omstreeks 21.50 uur kreeg een 22-jarige inwoner van Leeuwarden op de Amelandstraat een klap op zijn achterhoofd door een jongen op een fiets, Een ander jongen pakte van de 22-jarige zijn tas met boodschappen af. Een derde persoon stond schuin achter hem en bedreigd de 22-jarige met een vuurwapen of gelijkend op een vuurwapen. De 22-jarige heeft toen zijn tas afgegeven. Eventuele getuigen van dit voorval worden verzocht contact op te nemen met de plaatselijke politie telefoon 0900 8844.Een onderzoek zal worden ingesteld.

Franeker: Rijden onder invloed
Donderdag omstreeks 21.15 werd een 69-jarige . automobilist uit Franeker gecontroleerd op de Franekerweg Hij was betrokken bij een eenzijdig ongeval op de A31 afrit Franeker. Zijn adem rook naar alcohol. Op het bureau blies hij 1035 ugl (15 uur rijverbod) Tegen de verdachte wordt proces verbaal opgemaakt en tevens is zijn rijbewijs ingevorderd.

Drachten: rijden onder invloed
Donderdag omstreeks 23.45 uur werd op de Waldwei een 37-jarie automobilist gecontroleerd. Hij had daarvoor verkeersgevaarlijk gereden. Hij had namelijk via de verkeerd invoegtsrook de N31 opgereden. Adem rook naar alcohol. Op bureau blies de man 765 ugl . Kort-Om en tevens is zijn rijbewijs ingevorderd.

Akkrum: rijden onder invloed
Donderdag omstreeks 23.50 uur werd een 30-jarie automobiliste uit Akkrum gecontroleerd op de Boarnsterdyk. Adem rook naar alcohol. Op bureau blies zij 540 ugl (rijverbod 5 uur). Afgehandeld via Kort-Om procedure.

Akkrum: alcoholcontrole
Op donderdag tussen 22.00 uur en 00.30 uur is een alcoholcontrole gehouden op de Baornsterdyk te Akkrum en in Aldeboarn. In Akkrum zijn 12 bestuurders(bestuursters) gecontroleerd, waarvan 1 een rijverbod van 5 uur. In Aldeboarn 30 bestuurders gecontroleerd en niemand bleek alcohol genuttigd te hebben.

Drachten: aarijding met letsel
Donderdag omstreeks 12.55 uur vond een aanrijding plaats op de Burgemeetser Wuiteweg en de uitrit van het Kyriat Onoplein. Een51-jarige automobilist uit Houtingahage reed over de uitrit vanaf het Kyriat Onoplein naar de Burgemeester Wuiteweg. Een 16-jarige bromfietster uit Opeinde reed op het fietspad gelegen naast de rijbaan van de Burgemeester Wuiteweg. Zij kreeg geen vrije doorgang van de automobilist. De bromfietster botste tegen de linkerzijde van de auto. Zij klaagde over een pijnlijke nek en is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis te Drachten.

Leeuwarden: Straatroof
Vrijdag omstreeks 00.45 uur werd een 21-jarige inwoner van Leeuwarden aangesproken door een manspersoon op de Heerestraat. Hij vroeg om geld. Toen dit niet gebeurde, bedreigde hij de 21-jarige met en mes. Hierop haf het slachtoffer zijn portefeuille aan de dader. In portefeuille geen geld en het slachtoffer gaf de dader 28 Euro. Hierop is de dader weggelopen. In bijzijn van slachtoffer is op de Reigerstraat de dader aangehouden. Het bleek een 39-jarige inwoner van Leeuwarden te zijn.Tegen verdachte is proces verbaal opgemaakt

Sneek: Diefstal uit tuin en aanhouding jeugdige verdachten Vrijdag omstreeks 01,50 uur kreeg de politie melding van 2 struinende jongens achter woningen aan De Eker. Na verkregen signalement werden de beide heren op De Eker aangetroffen en aangehouden. In de buurt van hen lag een fiets en een tweede fiets stond tegen een container. In eerste instantie wisten de beide jongens niet aan te geven wat ze daar deden en op het bureau kwam het verhaal eruit. Zij hadden de twee fietsen inderdaad meegenomen, terwijl deze fietsen niet van hen waren. Het betreft een 15-jarige inwoner van Sneek en een 16-jarige inwoner van Sneek. Ouders zijn in kennis gesteld.

Drachten: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 03.50 uur werd op Het Noord een 28-jarige automobilist uit Rottevalle gecontroleerd. Adem rook naar alcohol en op bureau blies de verdachte 500 ugl (rijverbod van 5 uur). Afgehandeld via Kort-Om.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 04.00 uur werd op de Willem Lodewijkstraat een 28-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd. Adem rook naar alcohol en op bureau blies hij 755 ugl. Tegen verdachte is proces verbaal opgemaakt en tevens is zijn rijbewijs ingevorderd.

Dokkum: vernieling ruit
Vrijdag omstreeks 03.50 uur werd een ruit van een hotel aan de Koningsstraat vernield. Een aantal getuigen hadden gezien dat 3 mannen een fietsenrek hadden gepakt en deze door een ruit hadden gegooid. Door de gesneuvelde ruit is de politie naar binnen gegaan en troffen op een kamer 3 ronkende personen. De 3 personen, een 39-jarige man uit Barger Compascum, een 37-jarige-inwoner van Enschede en een 27-jarige inwoner van Tubbergen. Zijn aangehouden en overgebracht naar het bureau en ingesloten. Een onderzoek wordt verder ingesteld.

Wolvega:autobrand carpoolplaats>br> Vrijdag omstreeks 03.00 uur stond een personenauto, een Citroen Berlingo in brand op de carpoolplaats aan de Stellingenweg. De auto brandde geheel uit en de brandweer heeft de auto geblust. Eigenaar van de auto is Staatsbosbeheer en een oorzaak is niet bekend.

Bureau Communicatie tel 058 880 8272