Raad voor Cultuur


26 april 2002

Raad voor Cultuur: stop vernietiging archieven Defensie

DEN HAAG - De verschijning van het NIOD-rapport over Srebrenica heeft bij de Raad voor Cultuur bezorgdheid gewekt over het archiefbeheer bij Defensie. De Raad adviseert staatssecretaris Van der Ploeg alles te doen wat in zijn bereik ligt om de minister van Defensie te bewegen met onmiddellijke ingang te stoppen met de archiefvernietiging op zijn departement, de krijgsmachtonderdelen en de direct daaraan gerelateerde buitendiensten. Dat staat in een vandaag uitgebracht advies van de Raad voor Cultuur aan de staatssecretaris. Een van de taken van de Raad voor Cultuur is advies uitbrengen over de ontwerp selectielijsten van archiefbescheiden van overheidsorganen. Deze lijsten geven aan welke stukken bewaard moeten worden en welke na verloop van tijd mogen worden vernietigd. In dit kader vroeg de staatssecretaris de Raad om advies over de selectielijst archiefbescheiden op het beleidsterrein Militaire operatiën over de periode vanaf 1945. Omdat het NIOD-rapport over de val van Srebrenica signalen bevat over de vernietiging van relevant geacht archiefmateriaal, ziet de Raad zich genoodzaakt zijn advies hierover -ongevraagd- te verbreden.

De Raad constateert dat de vernietiging van een deel van de historisch belangwekkende dossiers over Srebrenica geoorloofd was op grond van de bij Defensie geldende vernietigingslijsten. Het is van groot belang dat die bestaande lijsten zo spoedig mogelijk worden vervangen door betere selectielijsten, aldus de Raad. Daarom adviseert de Raad de ontwerplijst militaire operatiën vast te stellen.

De Raad adviseert de Rijksarchiefinspectie opdracht te geven tot een onderzoek naar het beheer en beleid met betrekking tot de archieven van Defensie en dan met name de archieven die betrekking hebben op militaire operaties. De Raad wijst erop dat bij Defensie (o.a. door de commissie Bakker) al eerder tekortkomingen in het archiefbeheer zijn geconstateerd die het belang van de democratie en van het historisch onderzoek hebben geschaad.


Noot voor de redactie (