Katholieke Universiteit Nijmegen

Koninklijke Onderscheidingen voor vijf Nijmeegse hoogleraren Vijf hoogleraren van de KU Nijmegen hebben op vrijdag 26 april een koninklijke onderscheiding ontvangen. De versierselen zijn hen uitgereikt door de burgemeesters in hun eigen gemeenten. Het gaat om de volgende personen:
Prof. dr. H.P. Barendregt (Beek-Ubbergen),
Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw;
Prof. dr. R.C.W. Burgersdijk (Beuningen),
Officier in de Orde van Oranje Nassau;.
Prof. dr. H.J.M. Hermans (Groesbeek),
Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw;
Prof. dr. N.J.M. Nelissen (Nijmegen),
Officier in de Orde van Oranje Nassau; en
Prof. dr. P.J.M. van Tongeren (Nijmegen),
Ridder in de Nederlandse Leeuw.

Prof. Henk Barendregt is sinds 1986 hoogleraar in de grondslagen van de wiskunde en informatica aan de KU Nijmegen. Door zijn vele wetenschappelijke bijdragen heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van zijn vakgebied. Daarbij weet Barendregt zijn kennis op bijzonder inspirerende wijze over te dragen en wellicht is hij daarom ook een veelgevraagd spreker. Mondiaal wordt hij gezien als de meest gezaghebbende onderzoeker op het gebied van de lambda-calculus, van origine een tak van de mathematische logica, waarmee mathematische operaties, berekeningen, uitspraken en redeneringen op wiskundige wijze onderzocht kunnen worden. Lambda-calculus speelt een rol bij de ontwikkeling van programmeertalen en bij e ontwikkeling van gereedschappen voor het formaliseren en verifiëren van hard- en software. Het werk van Barendregts groep werd nog onlangs beoordeeld als `excellent'

Prof. Rob Burgersdijk is sinds 1982 hoogleraar restauratieve tandheelkunde, in het bijzonder de kindertandheelkunde, te Nijmegen. Hij ontvangt de decoratie omdat hij zijn bestuurlijke en managementkwaliteiten vanaf het begin van zijn loopbaan aan de KU Nijmegen bij voortduring heeft ingezet in tal van hoedanigheden. Deze grote en brede inzet binnen de instelling op universitair, faculteit en opleidingsniveau combineert hij al jarenlang met een minstens even omvangrijke inzet en betrokkenheid in landelijke organen waarin hij steeds een prominente rol vervult. Hij was lid van het College van Bestuur in een bestuurlijk lastige periode. In die hoedanigheid was hij betrokken bij initiatieven tot versterking van het regionale netwerk van de KUN. Hij was hij medeoprichter van de Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde en initiatiefnemer voor de oprichting van de Vereniging tot Bevordering der Tandheelkundige Gezondsheidszorg voor gehandicapten. Als voorzitter van het clusterbestuur is Burgersdijk sinds 1989 in Nijmegen verantwoordelijk voor de opleiding tandheelkunde, een opleiding die nog onlangs als beste in het land werd beoordeeld. Hij stond aan de wieg van de opleidingen tot mondhygiëniste en kindertandverzorgster Nog onlangs wist Burgersdijk een probleem met het patiëntentekort in de onderwijspraktijk op te lossen door behandeling van kinderen uit asielzoekerscentra. Niet alleen werd daamee een nijpend onderwijsprobleem opgelost, ook zijn inmiddels de kinderen uit de centra in Dronten en Zeewolde gesaneerd.

Prof. Bert Hermans ontvangt de onderscheiding vanwege zijn grote wetenschappelijke verdiensten. Met de door hem ontwikkelde en wereldwijd gebruikte psychologische tests verwierf hij internationaal een grote reputatie. Deze midden jaren '60 ontwikkelde tests behoren nog steeds tot het standaardinstrumentarium van de psycholoog. De door Hermans In de jaren '70 ontwikkelde waarderingstheorie en zelfconfrontatiemethode (ZKM) resulteerden in de publicatie van een standaardwerk in 1995. Er is een speciale postdoctorale opleiding voor overdracht en toepassing van de ZKM-methode. De ZKM-consulenten hebben zich in 1996 verenigd in het Nederlands Centrum voor ZKM-consultants, die inmiddels ruim 100 leden telt.
Een recente ontwikkeling voortbouwend op de waarderingstheorie is de theorie van de `dialogical self', waarin meerstemmingheid en dialogiciteit centraal staan.
Prof. Hermans vervult een aantal buitenlandse gasthoogleraarschappen en is een veelgevraagd spreker.

Prof. Nico Nelissen is sinds 1966 verbonden aan de KU Nijmegen, sinds 1991 als hoogleraar bestuurskunde bij de Faculteit der Managementwetenschappen. Hij heeft geruime tijd op we-tenschappelijk niveau een bijzondere bijdrage geleverd aan vele publicaties en onderzoeken op het gebied van de natuurlijke en bebouwde omgeving en met name de rol van de overheid daarbij. Met zijn werkzaamheden draagt Nelissen op bijzondere wijze bij aan de organisatie van de monumentenzorg, de bevordering van hoogwaardige stedelijke vernieuwing met behoud van het cultureel erfgoed en het milieubeleid. Prof. Nelissen is bijzonder goed in staat om zijn we-tenschappelijke activiteiten te vertalen naar de maatschappij en neemt actief deel aan het pu-bliek debat. Daarmee heeft hij bij uitstek invulling gegeven aan de maatschappelijke dienstver-leningstaak van de universiteit.

Prof. Paul van Tongeren is hoogleraar wijsgerige ethiek en verbonden aan het Centrum voor Ethiek (CEKUN). Van Tongeren heeft zich geruime tijd al dan niet op bestuurlijk niveau verdienstelijk gemaakt in het bijzonder ten benoeve van zijn vakgebied de wijsgerige ethiek, maar ook ten behoeve van de Faculteit der Filosofie. Hij publiceert veel over Nietzsches denken en leidt een omvangrijk programma waarin gewerkt wordt aan een woordenboek bij Nietzsches geschriften. Omdat hij meent dat filosofie een onmisbare vorm is van het zoeken naar de zin van het leven begeeft Van Tongeren zich regelmatig op het gebied van de verhouding van filosofie en levensbeschouwing. De grote hoeveelheid voordrachten en discussiebijdragen is daarvan het bewijs. Prof. Van Tongeren is. als onderwijsdirecteur binnen de faculteit verantwoordelijk voor de organisatie en coördinatie van het wetenschappelijk onderwijs in de filosofie.
26-4-2002