Dienstenbond CNV

CAO Nieuws

PGGM Onderhandelingsresultaat 2002-2003

Na vele onderhandelingsrondes heeft de Dienstenbond CNV een onderhandelingsresultaat met PGGM bereikt welke zij met een positief advies aan u voorlegt. Hieronder treft u een beknopt overzicht aan van de resultaten. Via het stemmformulier dat u als lid toegestuurd heeft gekregen kunt u aangeven of u al dan niet akkoord bent met het onderhandelingsresultaat!

De salarisverhoging is boven marktconform en de eindejaarsuitkering wordt uitgebreid. Specifieke punten van de behaalde voorstellen zijn onder meer:

* de variabele arbeidsduur

* de uitbreiding van de kinderopvang

* het uitbreiden telewerkmogelijkheden.

Toch hebben wij -tot onze spijt- zaken als internationale collegialiteit en invoering van een premievrij pensioen niet gehaald.

Op dinsdag 21 mei 2002 zal de Dienstenbond CNV de inhoud van het onderhandelingsresultaat met u bespreken. Daarvoor is er een zaaltje bij PGGM beschikbaar gesteld. U kunt, indien gewenst, daar het stemformulier dat u toegestuurd heeft gekregen aan de bestuurder overhandigen. Neem ook een niet-georganiseerde collega mee !

De werkgever heeft de bonden aangegeven dat PGGM voor haar werknemers zogenaamde gemaksdiensten zal introduceren, zoals een PIN-automaat, een boodschappenservice, een kappersservice etcetera . Deze diensten maken geen deel uit van de CAO: de Dienstenbond CNV beschouwt ze als een fijn cadeautje voor haar leden.

Overzicht Resultaten

Looptijd

1 jaar van 1 april 2002 tot en met 31 maart 2003

Salarissen
Per 1 mei 2002 worden de feitelijke salarissen alsmede de salarisschalen structureel verhoogd met 3%
De eindejaarsuitkering wordt per 2002 met 0,75 % structureel verhoogd tot 6 %.

4 x 9 uur werken per week
Voor alle medewerkers van het Pensioenbedrijf geldt dat zij de werkgever kunnen verzoeken om 4 x 9 uur per week te mogen werken. De werkgever toetst dit verzoek aan de eis van bereikbaarheid voor de klanten, organisatorische mogelijkheden en productiviteit en neemt vervolgens een beslissing.

Flexibele arbeidsduur
De fulltime medewerker kan per 1 januari 2003 jaarlijks zijn wekelijkse arbeidsduur laten variëren tussen de 32 en 40 uur via het cafetariaplan PGGM.

Cafetariasysteem PGGM
Gedurende de looptijd van de CAO onderzoeken partijen de uitbreiding van het cafetariasysteem, waarbij o.a. aandacht wordt geschonken aan het verspreid inleggen van tijd, geld en de belaste reiskostenvergoeding over meerdere jaren.

Kinderopvang
Het aantal te financieren kindplaatsen door PGGM zal worden verhoogd naar de verhouding van 5 kindplaatsen per 100 medewerkers.

Wet Verbetering Poortwachter
Het salaris van de arbeidsongeschikte medewerker wordt bij ziekte gedurende de wachttijd wao volledig doorbetaald.

Telewerken
De mogelijkheid tot telewerken staat voor alle medewerkers open. Een verzoek kan worden afgewezen als PGGM van oordeel is dat het technisch/organisatorisch in het voorkomende geval niet mogelijk is.

Hypotheekregeling
De hypotheekregeling wordt verbeterd. Zo wordt onder meer het minimum rentepercentage van 4,5 losgelaten en geldt een hogere verstrekkingsnorm.

Wet Samen
De inspanningsverplichtingen op basis van deze wet worden met de ondernemingsraad geëvalueerd.

Arbeidsovereenkomst en flexpensioen
Evenals bij de OBU-regeling eindigt de arbeidsovereenkomst door ingang van flexpensioen. Werknemer en werkgever kunnen vervolgens besluiten tot het continueren van het dienstverband. In dergelijke gevallen is het seniorenverlof uit § 4.9 en de VWO-regeling niet van toepassing.

Onkostenvergoedingen: arbeidsongeschiktheid en nieuwe bedragen Onkostenvergoedingen en telefoonkostenvergoeding vervallen bij arbeidsongeschiktheid na 3 maanden.
Indien de medewerker na het vervallen van de telefoonkostenvergoeding kiest voor het laten afsluiten van de telefoon of kiest voor het beëindigen van het ISDN abonnement, dan zijn de kosten van afsluiting alsmede de aansluiting bij herstel voor rekening van PGGM. Na 8 maanden ziekte is de werkgever gerechtigd PGGM eigendommen in te nemen
Voor nieuw personeel wordt de hoogte van de onkostenvergoedingen aangepast aan de nieuwe fiscale normen.

CAO op maat
Tegen de achtergrond van het ontwikkelen van de onderneming erkennen partijen dat het in de toekomst wenselijk zou kunnen zijn om doelgroepgerichte arbeidsvoorwaarden te definiëren. Partijen kunnen hiertoe afspraken maken op basis van uit te wisselen argumenten. Met verwijzing naar de in de CAO (deel A) vastgelegde uitgangspunten kunnen partijen in overleg tussentijds aanpassingen overeenkomen in de in deel B opgenomen regelingen. De in deel B opgenomen regelingen zijn aangegeven op het voorstel nieuwe structuur PGGM CAO 2002 en verder.

Collectieve roostervrije dagen en verlof
Indien een medewerker niet beschikt over (voldoende) roostervrije dagen voor collectief vastgestelde roostervrije dagen dan worden deze ten laste gebracht van het saldo vakantiedagen. Bovenwettelijke vakantiedagen
Werknemer en werkgever kunnen beiden verzoeken tot het afkopen van bovenwettelijke vakantiedagen. Hiertoe is beider instemming vereist.

Gebroken diensten
Voor specifieke doelgroepen is het, na instemming van de vakorganisaties, toegestaan gebroken diensten toe te passen.

Keuzemogelijkheden en collectieve ADV per unit/afdeling Er kunnen maximaal drie collectieve ATV-dagen per unit of afdeling worden aangewezen. Het instemmingsrecht van de OR is van toepassing.

Variabele beloning
PGGM zal in overleg met vakorganisaties een pilot houden met variabele beloning. Uitgangspunten hierbij zijn
Deelname op vrijwillige basis
Funkties in schaal 11,12 en 13
Niet on top off
Toegroeien naar nader te bepalen hoogte
Koppeling met Balance Score Card

Nieuw functiewaarderingsysteem
Een eventueel nieuw functiewaarderingsysteem zal een door vakorganisaties erkend systeem zijn. Alleen in overleg met vakorganisaties wordt overgegaan tot een ander
functiewaarderingsysteem.

Pilot front office beleggingen
Ten behoeve van de front office beleggingen geldt gedurende de looptijd van deze CAO een afwijkende en toegespitste salarisstructuur. Zie daarvoor de bijlage bij de CAO. Ten behoeve van de volgende CAO zal de werking worden geëvalueerd.

Opzegtermijn
De opzegtermijn wordt aangepast naar twee maanden voor zowel de werkgever als de werknemer in alle functiegroepen.

Standby regeling
De standby vergoeding regeling wordt aangepast naar _ 168,-- per wekelijkse dienst van 7 dagen . Voor zittende medewerkers wordt een overgangsmaatregel getroffen.

Afspraken over leaseregeling
Er wordt een leaseregeling in de CAO opgenomen met daarin een indexeringsmechanisme.

Verjaringstermijn vakantiedagen naar 5 jaar
De verjaringstermijn van vakantiedagen wordt, conform de wet, opgetrokken naar 5 jaar.

Invoering employee benefits
Gedurende de looptijd van de CAO worden de volgende employee benefits ingevoerd:

- boodschappenservice

- stomerij- en strijkservice

- foto ontwikkeling service

- kledingherstelservice

- wasservice

Uw stem

U als lid van de Dienstenbond CNV kunt aangeven of u wel of niet met dit onderhandelingsresultaat instemt. U kunt daarvoor het reactieformulier gebruiken dat per post aan u is toegestuurd. U kunt uw reactie ook mailen: hilversum@cnvdibo.nl of faxen: (035) 683 21 93. Gelieve te reageren vóór 22 mei 2002.

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met uw bestuurder Martijn Donker. Telefoon: (035) 577 39 07. Email: hilversum@cnvdibo.nl.

Hoofddorp, 18 april 2002.