Gemeente Amsterdam


---

Bekendheid referendum GVB nog gering

Minder dan een maand voor het referendum over de externe verzelfstandiging van het GVB is de bekendheid met dit referendum nog gering. Tweederde (65%) van de Amsterdammers weet nog niet dat dit referendum - dat tegelijk met de Tweede Kamerverkiezingen op 15 mei wordt gehouden - zal plaatsvinden. Dit blijkt uit een onderzoek van O+S dat in de tweede helft van april in opdracht van de gemeente is uitgevoerd.

Ook de kennis over wat verzelfstandiging precies is, blijkt nog beperkt. De helft van de Amsterdammers denkt ten onrechte dat externe verzelfstandiging hetzelfde is als privatisering. Nog eens 30% weet niet wat het verschil is tussen privatisering en externe verzelfstandiging. Tweederde van de Amsterdammers vindt het onderwerp van het referendum wel belangrijk.

Dat veel Amsterdammers nog niet over het referendum zijn geïnformeerd is ook terug te vinden in de verhouding van voor- en tegenstanders. De percentages voor- en tegenstanders zijn beide gedaald van 18 naar 12% (voorstanders) en van 54 naar 51% (tegenstanders). Van de Amsterdammers heeft 36% (nog) geen mening. Twee maanden geleden was dat nog 28%.

Hester Maij, wethouder Nutsbedrijven: "De cijfers laten overduidelijk zien dat de komende weken intensief campagne moet worden gevoerd om zoveel mogelijk Amsterdammers te bereiken en te informeren. Ik heb ook goed naar de argumenten geluisterd en ben tot de conclusie gekomen dat een zelfstandig GVB de beste oplossing biedt voor de nodige verbeteringen van het openbaar vervoer in Amsterdam."

Amsterdam, 25 april 2002 Stefan Rutte

^


-

© gemeente Amsterdam - 26-04-2002