Gemeente Rotterdam

Raadsvergadering van 25 april 2002
In de vacature Peet is tot raadslid voor de fractie van de PvdA benoemd de heer R. Moti.
Onderzoek naar verzelfstandiging RET gaat door
De Gemeenteraad heeft besloten het onderzoek naar de verzelfstandiging van de RET, waartoe op 6 december vorig jaar is besloten, door te zetten. Een meerderheid van de raad - met uitzondering van Stadspartij en de SP - heeft het initiatiefvoorstel van de SP verworpen om dit besluit in te trekken. De SP deed het voorstel omdat volgens deze partij de meerderheid van de Rotterdammers geen enkele vorm van privatisering van hun eigen openbaar vervoerbedrijf wensen. De meerderheid van de Gemeenteraad wil echter het onderzoek voortzetten om te voorkomen dat Rotterdam onvoldoende is voorbereid op een mogelijk volledige doorwerking van de Wet Personenvervoer (WPV). De SP heeft aangekondigd voorbereidingen te nemen voor een referendum over een eventuele privatisering van de RET.

Raad verdeelt subsidie voor schoolbegeleiding
De Gemeenteraad heeft de subsidies voor schoolbegeleiding in 2002 toegekend. ¤ 15.178 gaat naar de Stichting Begeleidingscentrum Gereformeerd Schoolonderwijs, die 452 leerlingen begeleidt. ¤ 19.845 is bestemd voor de Begeleidingsdienst voor Vrije Scholen (591leerlingen) en ¤ 4.331 voor het Gereformeerd Pedagogisch Centrum (129 leerlingen. Het Centrum voor Educatieve Dienstverlening, dat de begeleiding verzorgt voor 58.107 leerlingen, ontvangt voor het jaar 2002 ¤ 1.951.233, het resterende deel van de Rijksbijdrage voor schoolbegeleiding.

Krediet voor herschikking Europointdiensten
De Gemeenteraad heeft een krediet van ¤ 26.595.772,- beschikbaar gesteld om de voor de herschikking van de gemeentelijke diensten die in de Europointtorens gevestigd zijn. Na het vertrek van het Gemeentelijk Havenbedrijf is de verhuurder begonnen met een omvangrijke renovatie. In de planning daarvoor wordt ook het werk voor de herschikking van de diensten opgenomen. De dS+V verlaat het gebouw aan de Marconistraat 2 en komt samen met het OBR in toren II. Gemeentewerken wordt huurder van toren III. De herschikking van de diensten leidt tot eenmalige investeringen, zoals aanpassing van ruimte-indeling, inrichting en stoffering, ICT, verhuiskosten etc. Het college is in november vorig jaar akkoord gegaan met de herschikking, maar abusievelijk was de raad nog geen kredietvoorstel voorgelegd.

Scheidende wethouders geridderd
Bij hun afscheid als wethouder en vertrek als lid van de Gemeenteraad zijn Sandra Korthuis (VVD) en Herman Meijer (Groen Links) beiden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Zij kregen ook de gemeentelijke onderscheiding de Wolfert van Borselenpenning. Burgemeester mr. Ivo Opstelten heeft hen aan het einde van de raadsvergadering toegesproken en hen de onderscheidingen uitgereikt. Ook de nestor van de raad, Els Kuijper, heeft het woord gevoerd, waarna de beide scheidende wethouders hun afscheidstoespraak hielden.

Buitengewone Raadsvergadering
van 25 april 2002

In een buitengewone raadsvergadering heeft de Gemeenteraad de nieuwe wethouders benoemd. Dat gebeurde na de bespreking van het programmakader dat CDA, Leefbaar Rotterdam en de VVD hebben opgesteld voor het nieuwe college. De wethouders zijn, in alfabetische volgorde:

Lucas Bolsius voor Wijken en Buitenruimte (CDA) (40 voor - 2 tegen) Portefeuilles: Buitenruimte, Wijkaanpak, Deelgemeenten, Coördinatie Grote Stedenbeleid, Stadsvernieuwing
Rabella de Faria voor Veilig (Leefbaar Rotterdam) (30 voor - 11 tegen
- 1 tegenkandidaat)
Portefeuilles: Veiligheid en Handhaving, Agenderingsbevoegdheid in andere portefeuilles, Volksgezondheid
Stefan Hulman voor Kunstzaken en Vervoer (VVD) (37 voor - 3 tegen - 1 blanco - 1 tegenkandidaat)
Portefeuilles: Verkeer & Vervoer, Regionale Samenwerking, Kunstzaken & Mediabeleid
Nico Janssens voor Middelen en Sport (VVD) (39 voor - 2 tegen - 1 blanco)
Portefeuilles: Personeel & Organisatie, Financiën, ICT, Sport en Recreatie
Marco Pastors voor Fysieke Infrastructuur (Leefbaar Rotterdam) (29 voor - 12 tegen - 1 tegenkandidaat)
Portefeuilles: Ruimtelijke Ordening, Strategisch Volkshuisvestingbeleid w.o. woonbeleid, Grondbeleid Wim van Sluis voor Economische Infrastructuur (Leefbaar Rotterdam) (36 voor - 4 tegen - 1 blanco)
Portefeuilles: Economische Zaken, Haven, Luchthaven, Milieu, Toerisme Sjaak van der Tak voor Sociale Integratie (CDA) (40 voor - 1 tegen - 1 blanco)
Portefeuilles: Sociale zaken en Arbeidsmarkt, Onderwijs en Jeugdbeleid, Maatschappelijke Dienstverlening, Integratiebeleid Burgemeester mr. Ivo Opstelten heeft, naast zijn al bestaande portefeuilles (Openbare Orde en Veiligheid, Burgerjaarverslag e.d., Internationale en Externe Betrekkingen, Juridische Zaken) ook Communicatie en Voorlichting in zijn takenpakket gekregen.

Voorafgaand aan de officiële installatie van de wethouders heeft de Gemeenteraad aan wethouder Van Sluis voor de duur van maximaal één jaar ontheffing verleend van de verplichting (volgens de Gemeentewet) om in Rotterdam te wonen.

Bij het debat over het programmakader van de nieuwe coalitie werd een motie ingediend door PvdA en Groen Links om het college te verzoeken een onderzoek te doen naar de financiële gevolgen van het afschaffen van het erfpachtstelsel en onderzoeksrapport te doen toekomen aan de gemeenteraad. De motie haalde het niet, alleen de fracties van PvdA, Groen Links en de SP stemden voor.