Rijksarchiefdienst

RUIM EEN EEUW BIBLIOTHEEKHISTORIE BIJ HET NATIONAAL ARCHIEF I.O.

Het Nationaal Archief i.o. bezit sinds kort bijna een eeuw archief van de Vereniging van openbare bibliotheken, het NBLC. Onlangs droegen directeur M. Beinema en adjunct-directeur T. van Dijk het jongste deel van het archief over. Dit deel beslaat de jaren 1972 - 1994. Het NBLC-archief is in zijn geheel openbaar en toegankelijk voor de gebruiker.

49 meter archief
Maar liefst 49 strekkende meter aan verenigingsstukken, kant en klaar met register, is naar het Nationaal Archief i.o. overgebracht. Al in de jaren tachtig kwam het NA in het bezit van het archief van de Centrale Vereniging, waardoor nu ruim een eeuw geschiedenis valt na te slaan aan de Prins Willem-Alexanderhof 20. Wel bleef het fotoarchief aan de Platinaweg.

Jubileum
De overdracht van het archief viel samen met het dertigjarig jubileum van de Vereniging. In april 1972 kwam het Nederlands Bibliotheek en Lectuur Centrum voort uit de Katholieke Lectuur Centrale, de Protestantse Lectuur Centrale en de Maatschappij tot Nut van het Algemeen. Met de oprichting van de nieuwe organisatie kwam een krachtige samenwerking op gang in de vorm van centralisering van catalogus en aanschafinformatie.

Ontzuiling
In de periode die het nu overgedragen archief beslaat werd de ontzuiling gerealiseerd en werd de centrale dienstverlening fiks uitgebreid. In 1994 werd de splitsing tussen vereniging en stichting NBLC (het latere Biblion) een feit.

De directeur van het Nationaal Archief i.o., dhr. M. van Boven, neemt het NBLC-archief symbolisch in ontvangst.