Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 26-04-2002 Persberichten district Rijn & Venen, 10.15 uur

Meer aandacht voor Huiselijk Geweld (Thuis Geweld)

Rijn & Venen De politie gaat meer aandacht besteden aan het thema Huiselijk Geweld. In de aanpak staat het stoppen van het geweld centraal. Ook kan de politie een verdachte in een aantal gevallen zonder aangifte ambtshalve vervolgen. Met deze werkwijze maakt de politie duidelijk dat geweld niet wordt geaccepteerd en wordt ook bereikt dat de verdachte het slachtoffer niet de schuld kan geven omdat zij aangifte doet.

Ook het aanhouden van verdachte(n) maakt(maken) deel uit van de manier van optreden tegen deze vormen van geweld waarbij ook gedacht kan worden aan vrouwenmishandeling, seksueel geweld, belaging/stalking en geweld tegen kinderen. Deze aandacht is hard nodig omdat bij geen enkele andere geweldsvorm in de samenleving zo veel slachtoffers zijn en de politie ook het veilig zijn(voelen) achter de voordeur wil verhogen.

Bij de politie komen vaak de eerste signalen binnen van escalerend huiselijk geweld en om direct de juiste aanpak te kiezen zijn inmiddels binnen de politie diverse aanspreekpunten en een coördinator Huiselijk Geweld benoemd. Alle politiemensen krijgen naast een structurele aanpak van de problematiek ook training in het herkennen/onderkennen van huiselijk geweld. Ook bestaat er een hulpverleningstraject voor de dader(s) bij de instelling De Waag in Utrecht. Daarnaast is er ook veel aandacht en begrip voor de positie van het slachtoffer. Met diverse instanties zoals justitie, reclassering en gemeente vindt samenwerking plaats. Want samenwerking blijkt ook een sleutelwoord te zijn en is nodig om blijvende verbetering te brengen in het optreden tegen huiselijk geweld.

Verder wordt binnen het thema van Huiselijk Geweld aandacht besteed aan deskundigheidsbevordering, het verbeteren van de registratie, het verbeteren van de dossieropbouw en uitwisselen van de kennis over de beste manier om dergelijke zaken aan te pakken. Gebleken is dat met relatief eenvoudige middelen er successen zijn te boeken tegen het grootste geweldsprobleem in onze samenleving.

Geslotenverklaring

WOERDEN De politie heeft op donderdag 25 april tussen 07.20 uur en 09.00 uur op de `s-Gravensloot op de naleving van de geslotenverklaring gecontroleerd. Tweeëntwintig bestuurders negeerden de geslotenverklaring en werden bekeurd.

Gewonden bij aanrijding

MAARSSEN Op donderdag 25 april raakte bij een aanrijding een meisje en een jongen gewond.

Rond 16.00 uur reed een 17-jarige jongen uit Maarssen met zijn snorfiets over de rondweg Duivenkamp, komende uit de richting van het Bisonbad en gaande in de richting van het Antilopespoor. Ter hoogte van de doorsteek naar het Bisonspoor fietste een 29-jarige vrouw uit Maarssen met schuin rechts naast haar, haar 4-jarige dochtertje. Op het moment dat de snorfietser hen in wilde halen, week het meisje plotseling met haar fiets naar links uit. De snorfietser kon een aanrijding niet meer voorkomen en hij botste tegen het meisje. Daardoor kwamen beiden ten val.

Het 4-jarige meisje liep waarschijnlijk een zware hersenschudding op. De snorfietser liep letsel aan zijn linkerarm en schaafwonden aan handen en knieën op. Beiden werden voor onderzoek en behandeling per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Misbruik busbaan

LOENERSLOOT De politie heeft op donderdag 25 april tussen 08.00 uur en 08.35 uur op de Rijksstraatweg gecontroleerd of het verkeer misbruik maakte van de busbaan. Tien overtreders werden staande gehouden en bekeurd.

Vernielingen
WOERDEN Op donderdag 25 april deed de eigenaresse van een boomgaard aangifte van vernieling.

In de ochtend ontdekte de 46-jarige Woerdense eigenaresse van een boomgaard aan de Steinhagenseweg dat in de voorgaande nacht vernielingen in haar boomgaard waren gepleegd. Onverlaten hadden twintig appelbomen en de bijbehorende steunpalen, alsmede twee reclameborden vernield. Diverse afgebroken bomen waren in de sloot gegooid. De totale schade bedraagt ruim 800,-.

Bestuurders onder invloed
WOERDEN / BREUKELEN Op donderdag 25 en in de nacht van donderdag 25 op vrijdag 26 april zijn twee automobilisten voor het rijden onder invloed van alcohol aangehouden.

Op donderdag rond 21.00 uur controleerde de politie bij een benzinestation aan de A12 ter hoogte van Woerden een 50-jarige automobilist uit Zeist. De man bleek teveel te hebben gedronken en werd aangehouden. Bij de ademanalyse op het politiebureau blies hij
1,2 promille (460 ug/l), ruim twee keer de maximaal toegestane hoeveelheid van 0,5 promille. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod vier uur.

In de nacht van donderdag op vrijdag werd rond 01.40 uur een automobilist op het Zandpad in Breukelen gecontroleerd. De man, 26 jaar oud en afkomstig uit Breukelen, had teveel gedronken en werd aangehouden. Hij blies bij de ademanalyse op het politiebureau 1,05 promille (410 ug/l). Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van drie uur.

Hennepkwekerij aangetroffen
MAARSSEN In de nacht van donderdag 25 op vrijdag 26 april trof de politie een hennepkwekerij aan.

Rond 01.45 uur kreeg de politie de melding van een mogelijke inbraak in een pand aan de Industrieweg. Ter plaatse zagen zij dat een ruitje van het betreffende pand was vernield. Bij een onderzoek in het pand troffen zij een vijftigtal hennepplanten aan en diverse kweekapparatuur. Tevens waren er kennelijk al planten in het pand geoogst en verwerkt. Alle planten en apparatuur werden in beslag genomen en afgevoerd. Er werden geen personen in het pand aangetroffen. Er wordt een onderzoek naar de eigenaar van het pand ingesteld.

Ramkraak
OUDEWATER In de nacht van donderdag 25 op vrijdag 26 april is een ramkraak bij een winkel gepleegd.

Rond 04.15 uur kreeg de politie de melding van een ramkraak aan de Korte Havenstraat. Ter plaatse bleek dat de daders met een auto de twee glazen voordeuren van de winkel er uit hadden gereden. De deuren waren daarbij in de winkel terecht gekomen. Door de verdachten werd een vooralsnog onbekende hoeveelheid cosmetica-artikelen weggenomen. Zij vluchtten met hun buit in een auto. Ondanks een onderzoek in de omgeving werden de verdachten niet meer aangetroffen. De bij de kraak gebruikte auto bleek eerder deze week in Veenendaal te zijn gestolen.

De 32-jarige eigenaar van de winkel kwam ter plaatse. Hij deed in de loop van de nacht aangifte van de snelkraak. Hij zal vrijdag overdag inventariseren wat er precies is weggenomen. Door de politie wordt een nader onderzoek naar deze kraak ingesteld.