LTO Nederland

Van Gisbergen: 'Vasthouden levert opnieuw resultaat op'

LTO tevreden over erkenning knelgevallen Varkenswet

Vrijdag 26 april 2002 - LTO-Nederland is tevreden met het rapport van een Commissie van wijzen, die een bindend advies heeft uitgebracht om rond zeventig varkenshouders alsnog tegemoet te komen bij het toekennen van varkensrechten. Er komt een correctie waardoor de betrokken varkenshouders alsnog meer dieren mogen houden dan het aantal dat hen vier jaar terug, bij de invoering van de Varkenswet, was toegekend. Commissievoorzitter Van Dijk overhandigde het rapport vanmorgen in Den Haag aan de heren Kalden (LNV) en Van Gisbergen (LTO).

Voorzitter Chris van Gisbergen van LTO Varkenshouderij is bijzonder ingenomen met de uitspraak van de Commissie. Er wordt volgens hem eindelijk recht gedaan aan deze varkenshouders en hun gezinnen, die zich jaren tekortgedaan voelden en lang door de overheid zijn genegeerd. 'Naar onze overtuiging hadden ze gelijk. Wij hebben deze kwestie telkens weer in Den Haag aangekaart. Het instellen van de Commissie hebben we bij de Tweede Kamer en de minister van LNV moeten bevechten. Het is jammer dat het zo lang heeft moeten duren. Onze vasthoudende houding levert opnieuw resultaat op. Ik ben blij dat we nu een punt achter dit traject kunnen zetten.'

De omstreden Varkenswet (Wet Herstructurering Varkenshouderij) is eind 1997 door de Tweede Kamer aangenomen en op 1 september 1998 in werking getreden, nadat de toenmalige minister van LNV (Van Aartsen) had voorgesteld de varkenshouderij fors in te krimpen. Toen de fosfaatrechten werden omgezet in varkensrechten, is tegelijk een korting (10 %) doorgevoerd. De overige kortingen zouden nog volgen, maar daar is een paar jaar later, onder druk van juridische procedures, van afgezien.
Volgens LTO rammelde de Varkenswet aan alle kanten. Ook ging er veel mis bij het toekennen van varkensrechten. Tal van varkenshouders mochten ineens veel minder dieren houden dan voor de invoering van de wet. LTO heeft zich vanaf 1997 ingezet voor oplossingen van deze knelgevallen. Dit leidde eerst tot vijf en later tot 19 categorieën knelgevallen. Hierdoor kregen honderden varkenshouders de onterecht afgenomen productierechten terug.

Er bleven echter nog enkele groepen varkenshouders over die ook volstrekt onterecht waren gekort op hun productierechten, maar niet binnen de reikwijdte van de verschillende categorieën hardheidsgevallen vielen. LTO bleef daarom aan dit dossier trekken en kreeg vorig jaar september minister Brinkhorst (LNV) zover, dat in gezamenlijk overleg een Commissie van wijzen werd ingesteld.

LTO legde afgelopen najaar drie categorieën knelgevallen aan de Commissie van wijzen voor. Deze zijn nu alle drie door de commissie als zodanig erkend. De bedrijven in kwestie krijgen nu alsnog de varkensrechten waar ze recht op hebben. Bij de instelling van de Commissie hebben LNV en LTO afgesproken, dat ze zich zouden neerleggen bij het bindend advies van deze Commissie.

LTO is positief over de inzet van de Commissie, die haar werk breder heeft gedaan dan de feitelijke opdracht. Dit resulteerde erin, dat een extra groep knelgevallen (overwegend grondgebonden bedrijven) is erkend en dat ook direct oplossingen worden geboden voor de erkende knelgevallen. Ook heeft de Commissie nog gekeken naar nog mogelijk resterende groepen knelgevallen. Die heeft ze niet kunnen vaststellen. De nu nog overblijvende knelgevallen zijn zo divers en specifiek van aard, dat ondernemers via een juridisch traject hun gelijk zullen moeten halen. In voorkomende gevallen kunnen zij hierbij door de adviesdiensten van de regionale LTO-organisaties worden ondersteund.

Nadere informatie: afdeling Communicatie (tel. 070-3382721)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO-Nederland)