CORDAID

Mensen in Nood luidt noodklok Gujarat

Mensen in Nood maakt zich ernstig zorgen over de gewelddadigheden in Gujarat en de rol van de overheid van de deelstaat hierin. Grote groepen mensen zijn in de afgelopen twee maanden het slachtoffer van georganiseerde moordpartijen. De strijd heeft aan zeker 800 mensen het leven gekost, maar lokale partners van Mensen in Nood vrezen dat inmiddels al duizenden mensen zijn gedood. Met name moslims zijn slachtoffer van het geweld. Tienduizenden mensen zijn inmiddels uit hun dorpen en steden gevlucht en wonen nu in tijdelijke vluchtelingenkampen. De leefomstandigheden in deze kampen zijn bijzonder slecht. De overheid van Gujarat biedt de vluchtelingen in de kampen geen bescherming tegen het geweld van buitenaf.

Mensen in Nood is via haar lokale partners actief met het uitvoeren van wederopbouwprojecten voor de slachtoffers van de aardbeving in Gujarat van januari 2001. Zo worden er aardbevings-bestendige woningen gebouwd en worden er kredieten voor nieuwe bedrijfjes verstrekt. Dezelfde partners proberen nu ook noodhulp te verstrekken aan de vele ontheemden in de vluchtelingenkampen, met name door het uitdelen van voedsel. De hulpverlening loopt erg moeilijk, voedseltransporten worden niet beschermd en ambulances worden niet doorgelaten.

De aanleiding van het geweld is een incident op 27 februari waarin een trein vol hindoe-extremisten in brand werd gestoken door moslims. Sinds die tijd worden op grote schaal moslims opgejaagd en vermoord. De overheid doet geen moeite het geweld in te dammen en schildert moslims als terroristen af.

Mensen in Nood wil dat er meer internationale druk wordt uitgeoefend op de overheid van Gujarat om haar eigen bevolking te beschermen. Ook vanuit Nederland en de Nederlandse overheid bestaan er sterke banden met de overheid van Gujarat, o.a. op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Mensen in Nood maakt deel uit van de ontwikkelingsorganisatie Cordaid. Cordaid heeft samen met de andere hulporganisaties Buitenlandse Zaken gevraagd meer druk uit te oefenen op de overheid van Gujarat om de geweldadigheden te stoppen en de daders te straffen.