Ingezonden persbericht

PERSBERICHT
Amsterdam - 26 april 2002

Atoomstroom van Essent? Nee bedankt!
WISE begint campagne tegen import atoomstroom

16 Jaar na de ramp in Tsjernobyl start WISE een campagne om Essent onder druk te zetten zich neer te leggen bij het regeringsbesluit van 1994 om de kerncentrale Borssele voor het jaar 2004 te sluiten en te stoppen met de import van atoomstroom uit het buitenland.
Naast eigenaar van Borssele (50%) is Essent de grootste importeur van atoomstroom: stroom uit kerncentrales in Frankrijk, België en Duitsland. De geliberaliseerde energiemarkt heeft er vooral toe geleid dat de milieukwaliteit van in Nederland geleverde stroom achteruit is gegaan.

Essent profileert zich graag als groen en vooruitstrevend maar weigert zich neer te leggen bij het door de regering en het parlement genomen besluit de laatste commerciële kerncentrale in Nederland te sluiten. Hierover is momenteel een rechtszaak gaande. Het is aan de overheid om aan te tonen dat er wel degelijk een afspraak is gemaakt waarmee de eigenaren van Borssele akkoord zijn gegaan. De rechtbank in Den Bosch verwacht voor de zomer een uitspraak te doen. Essent zegt best van de kerncentrale af te willen maar hier meer financiële compensatie voor te willen ontvangen.
De wereld op zijn kop: bij het besluit in 1994 is al een compensatiebedrag overeengekomen. Geld dat door toenmalig minister van Economische Zaken Weijers vrij werd gemaakt om de eigenaren van Borssele te compenseren voor het verlies van het niet langer dan tot 31 december 2003 kunnen produceren van stroom.

Essent is kwetsbaar. Energiebedrijven kunnen bijna alleen nog maar concurreren op aanvullende diensten, imago en een goede naam. Met de campagne beoogt WISE te bereiken dat Essent zich ongemakkelijk gaat voelen over het feit dat ze de grootste leverancier is van atoomstroom. Daarnaast is deze campagne een waarschuwing aan de hele sector: kernenergie willen we niet! Ook NUON, ENECO, REMU en alle andere energiebedrijven zullen we op de voet blijven volgen.

WISE heeft een serie materialen gemaakt die parodiëren op Essent materiaal. In gebieden waar Essent een stevige marktpositie heeft zal dit materiaal op grote schaal verspreid worden. Daarnaast organiseert WISE in het komende jaar een aantal directe acties tegen Essent. Verder zullen gemeenten benaderd worden om geen contract af te sluiten met Essent en, als die contracten er al zijn, te overwegen een andere energieleverancier te kiezen.

Ook de individuele consument heeft macht. Op dit moment nog alleen de groene stroom klanten van Essent, maar als de markt voor consumenten helemaal vrijgegeven is kan iedereen die een probleem heeft met kernenergie weg bij Essent. Via de website http://www.neebedankt.nl kan iedereen meedoen!

WISE is bereid de strijd aan te gaan: het moet uit zijn met dat gedonder, in een moderne en duurzame energievoorziening past geen kernenergie!


+++++++++++