PERSBERICHT SP gemeenteraadsfractie Utrecht

Utrecht, 26 april 2002.

SP: motie van wantrouwen bij negeren blanco meerderheid

Indien bij het referendum van 15 mei over het stationsgebied méér mensen blanco stemmen dan op een van de twee visies die ter keuze worden voorgelegd moeten burgemeester en wethouders deze uitspraak respecteren en hun megalomane centrumplannen in de prullenbak gooien. Doen ze dit niet, dan zal de SP-gemeenteraadsfractie tijdens de raadsvergadering van 16 mei een motie van wantrouwen indienen.

Fractievoorzitter Jansen van de SP doet deze aankondiging naar aanleiding van de uitspraken van de woordvoerder van wethouder Gispen (Leefbaar Utrecht) in Ons Utrecht van 24 april. Deze stelt dat een blanco stem niet als proteststem gezien kan worden. Op de referendumwebsite van de gemeente stelt Gispen dat ".... mensen om heel veel redenen kunnen kiezen voor de blanco knop" en dat deze stemmen niet meetellen. Eerder kwalificeerde wethouder Lenting tijdens het Tumult-debat blanco-stemmers als mensen die het niet weten.

De SP wijst erop dat dit een bewuste poging is om de mensen die tegen een Manhattan naast de Dom zijn monddood te maken. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen op 8 november 2000 hebben in de gemeente Utrecht 335 van de 88676 opgekomen kiezers blanco gestemd. Dat is 0,4%. Ook bij de laatste provinciale Staten verkiezingen in 1999 stemde 0,4% van de kiezers in Utrecht blanco.

Bij dit referendum hebben burgemeester en wethouders -gesteund door de collegepartijen- bewust onmogelijk gemaakt dat de kiezer zich tegen beide plannen kan uitspreken, hoewel deze als twee druppels water op elkaar lijken en er in beide gevallen ca. 600.000 m2 vloeroppervlak wordt toegevoegd in het stations- en jaarbeursgebied.

Om deze reden voeren de tegenstanders van dit kogel of strop"-referendum een campagne om blanco te stemmen. Als blanco méér stemmen haalt dan een van de college-voorstellen is dus klip en klaar dat de bevolking deze plannen niet lust. Mocht dit gebeuren, dan dienen politici deze uitslag te respecteren en geen smoesjes te verzinnen. Doen ze dit toch, dan krijgen ze een motie van wantrouwen aan de broek.

Inlichtingen:

P.Jansen, tel. (06) 51844755.

NB: U vindt een archief van al onze persberichten en veel aanvullende informatie op onze Internetsite http://utrecht.sp.nl