Ingezonden persbericht


Persbericht 26 april

Nieuwe eeuw, oud vuil! Coastwatch toont vervuiling door zeeschepen

Het Coastwatch onderzoek 2001 van Stichting De Noordzee toont aan dat de vervuiling van de Nederlandse stranden met vast afval niet afneemt. Minstens 41% van al het gevonden afval was aangespoeld uit zee en vooral afkomstig van scheepvaart en visserij. Dit toont wederom aan dat goede haven ontvangst installaties voor schepen nodig zijn. Helaas maken schepen onvoldoende gebruik van deze faciliteiten.

In 2001 lagen er gemiddeld 296 stuks afval op 1 km strand, met een maximum van 920 stuks per km op het Noordzeestrand van Terschelling. Vorig jaar onderzocht Stichting De Noordzee samen met leerlingen van het Voortgezet Onderwijs voor het 13de jaar de Nederlandse kust tijdens het Coastwatch project. De afgelopen 6 jaren bouwden zij een uitgebreide database op met gegevens over de vervuiling met vast afval. Vergelijking van de afgelopen jaren stemt helaas weinig optimistisch. De hoeveelheid gevonden afval schommelt, maar de samenstelling en de herkomst van de troep blijft constant: ongeveer 60% is gemaakt van kunststof, ruim 40% is afkomstig van de scheepvaart en de visserij.

Stichting De Noordzee dringt in het rapport -Nieuwe eeuw, oud vuil! Coastwatch onderzoek 2001- aan op maatregelen om de hoeveelheid scheepsafval in zee terug te dringen:

- elk schip dat de haven binnenkomt moet een haven ontvangst installatie voor oliehoudend en vast afval worden aangeboden;

· een afvalmeldingssysteem is essentieel voor een goede handhaving en service;
· afgifteplicht voor vast afval of een schip nog opslagcapaciteit heeft of niet;

· strenge controle op de afgifteplicht;

· stimuleer het milieubewustzijn van zeevarenden, zonder draagvlak werken maatregelen nauwelijks.

Tot slot stelt Stichting De Noordzee voor om met de scheepvaartsector te streven naar een zogenaamd Nul-emissie schip voor de toekomst. Een schip waaruit geen schadelijke stoffen naar water en lucht verdwijnen.

Het Coastwatch onderzoek 2002 is inmiddels weer van start gegaan. In april en mei zullen verschillende scholen het strand opzoeken. In oktober gaat een andere groep scholen aan de slag.

Nadere informatie bij Ike Span van Stichting De Noordzee, 030 - 2340016. Zie ook www.noordzee.nl/coastwatch-online onder 'resultaten' en www.noordzee.nl/scheepvaart.

Stichting De Noordzee, Drieharingstraat 25, 3511 BH Utrecht tel: 030 - 2340016, fax: 2302830 email: info@noordzee.nl

Drs. M. Langendijk (Communicatie en Strategie)
Drieharingstraat 25
3511 BH Utrecht
tel: 030 - 2340016 en 06 - 55942646, fax: 030 - 2302830 http://www.noordzee.nl