Ten Hagen & Stam


Datum 26-apr-2002

Titel ASL, een framework voor applicatiebeheer
Onderwerp- gebied ICT Breed

Product / Event Boek
ASL, een framework voor applicatiebeheer
Den Haag, 26 april 2002

Applicatiebeheer verandert. Na 40 jaar automatisering worden applicaties niet meer vernieuwd, maar eerder vervangen. De nadruk ligt niet meer op grote mainframes, maar op flexibele systemen, die op tijd en op maat aangepast kunnen worden. De opkomst van internet heeft daarnaast bijgedragen aan de behoefte aan dynamische systemen, die gemakkelijk onderling gekoppeld kunnen worden.

In de laatste jaren is de aandacht voor beheer sterk gegroeid. Met de introductie van ITIL is het denken in termen van services verbeterd. Voor beheer en onderhoud is Application Services Library, ASL, de standaard in het public domain.

Bij Uitgeverij ten Hagen & Stam verscheen ASL, een framework voor applicatiebeheer, van Remko van der Pols. Het boek gaat in op de processen die van belang zijn bij het beheren en onderhouden van applicaties en geeft inzicht in het ASL-framework en de organisatie van beheerprocessen.

Van der Pols schetst de omgeving van ASL als schakel tussen functioneel en technisch beheer en belicht de verschillende invalshoeken en het framework van ASL. ASL onderscheidt operationele en structurele processen, die aansluiten bij het uiteindelijke bedrijfsproces. Daarnaast zijn er richtinggevende processen als ACM en OCM, die zich op de langere termijn richten.

Vervolgens beschrijft Van der Pols de beheerprocessen binnen applicatiebeheer en signaleert een analogie met ITIL. Hij brengt deze processen vervolgens in kaart, compleet met doelstellingen, onderwerpen en mogelijke maatregelen tegen dreigende gevaren. Een tweede groep processen, impactanalyse, ontwerp, testen en implementatie, is gericht op vernieuwing en onderhoud.

Tenslotte behandelt Van der Pols de invoering van ASL in de praktijk en schetst mogelijke valkuilen. ASL is hierbij geen doel op zich, maar een hulpmiddel en een checklist bij het structureren van pragmatische best practices.

Noot aan de redactie:

Titel: ASL, een framework voor applicatiebeheer Auteur: Remko van der Pols
Uitgever: Uitgeverij ten Hagen & Stam
ISBN: 90-440-0266-x
Prijs: 28,11

U kunt een gratis recensie exemplaar aanvragen bij uitgeverij ten Hagen & Stam bv, Revlie Schuit, Postbus 31, 2370 AA Roelofarendsveen, telefoon: (071) 3323902, e-mail: tenhagenstam@artifexsupport.com. Een digitale versie van dit persbericht is op de website van ten Hagen & Stam verkrijgbaar. U kunt zich daar tevens abonneren op de e-mail service. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stefan Koopmans,
telefoon: (070) 3045792, e-mail: s.koopmans@wkths.nl.
Product / Event s.koopmans@wkths.nl
Present-Exemplaar tenhagenstam@artifexsupport.com