Gemeente Breda

26-04-2002

Fietsroute door monumentaal buitengebied van Breda weer compleet

De bewegwijzering van de populaire Fietsroute door monumentaal groen in Breda is geheel aangepast aan enkele forse ingrepen in de wegenstructuur in en rond Breda. De route is een initiatief van Heemkundekring Op De Beek (Prinsenbeek) en Heemkundekring Teterings Erfdeel. De gemeente Breda heeft dit initiatief zo waardevol gevonden dat ze in 2000 een subsidie heeft toegekend als Kleinschalig Initiatief in het kader van het Grote Stedenbeleid.

De aanpassingen zijn nodig gebleken door onvermijdelijke en grote onderbrekingen in de route. Deze zijn veroorzaakt door de herinrichting van de Claudius Prinsenlaan, de aanpassing van de A58 bij het buurtschap Lies en de aanleg van de HSL/A16 bij Prinsenbeek. Nu onderdelen van die werkzaamheden achter de rug zijn, zijn letterlijk ook de bordjes verhangen.

De fietsroute is samengesteld door het Stadsarchief van de gemeente Breda. Bij die gelegenheid is een folder gemaakt Fietsen door monumentaal groen Breda. Deze is later aangevuld met een zeer complete bewegwijzering die op initiatief van de twee heemkundekringen tot stand is gekomen. Breda heeft nu weer een samenhangende en zeer aantrekkelijke fietsroute die veel belangstellenden trekt. Een route die recht doet aan de cultuurhistorische samenhang van het landschap rondom de stad. Vooral omdat met de samenvoeging van de voormalige randgemeenten de omvang van het buitengebied van Breda enorm is toegenomen.

De fietsroute is 65 kilometer lang en voert langs buitenplaatsen, bossen, parken, tuinen, houtwallen, beekdalen, bosschages, oude bomen en zandpaden in de buitengebieden van vooral de voormalige randgemeenten van Breda. Aansprekende onderdelen zijn het Cadettenkamp, de Lage Vuchtpolder, de Spinolaschans, het beemdengebied van de Haagse Beemden en Prinsenbeek, het Liesbos, de Rith, het beekdal van de Aa of Weerijs, het Mastbos, het Kasteel Bouvigne, het Markdal en het Ulvenhoutsebos.

Het belangrijkste vertrekpunt is het Stadsarchief aan de Parade. Andere vertrekpunten zijn de dorpskernen van Prinsenbeek, Teteringen, Bavel en Ulvenhout.

Breda, 26 april 2002