Gemeente Amersfoort

Periscoop zorgt voor unieke blik op monumentaal gewelf

datum: 24 april 2002

Vrijdag 26 april om 16.00 uur zal dhr. D.G.W. Mol (raadslid voor Groen Links) een periscoop onthullen in de Langestraat, ter hoogte van de winkelpanden van Etos en Steps.
Door de periscoop heeft men zicht op het gewelf onder de straat. Het gewelf is een rijksmonument en is deel van de overkluizing van ongeveer 21 meter lengte dat het water van de Zuidsingel met dat van de Westsingel verbindt.

Restauratie
In 2000 is het gewelf gerestaureerd. Ook het Sprengel, de smeedijzeren constructie waarmee in de Middeleeuwen het grachtenwater werd opgepompt, is toen in oude luister hersteld.
Bij een bezoek aan de restauratie werkzaamheden kwam dhr. Mol op het idee het gewelf ook na de restauratie via een periscoop zichtbaar te houden voor het publiek.

Een periscoop is een optisch instrument waardoor je vanaf de straat, via kijkbuizen, zicht krijgt op het gewelf. De kijkbuizen zijn aangebracht ter hoogte van de winkelpanden van Etos en Steps. De linkerbuis biedt zicht op de Zuidsingel, de rechter op de Westsingel.

De periscoop wordt gefinancierd door de gemeente Amersfoort, samen met Ahold vastgoed, (eigenaar Etos winkelpand), en Achmea Global Investors, (eigenaren Stepspand).
De firma Ciltron uit Sliedrecht heeft deze periscoop speciaal voor Amersfoort ontwikkeld.