Gemeente Amersfoort

Digitaal burgemeestersforum scoort ruime voldoende

datum: 24 april 2002

Zeven nieuwe inwoners discussieerden drie maanden lang elke maandagavond een uurtje digitaal met de burgemeester. Verkeer en bereikbaarheid, de multiculturele lokale samenleving, inspraak en cultuur waren enkele van de onderwerpen die door de deelnemers zelf waren ingebracht. Achteraf beoordelen de forumleden het experiment positief: rapportcijfer zeven.
Via www.amersfoort.nl kon iedereen meelezen. De indruk is, dat daarvan niet veel gebruik is gemaakt.

Doelstellingen van het burgemeestersforum waren: ervaring opdoen met een nieuw medium, verbindingen leggen, contacten onderhouden met nieuwe inwoners en gebruik maken van de frisse en vrije blik van de nieuwkomers. Daarin is het experiment geslaagd. De deelnemers zijn vooral te spreken over het gemak en de lage drempel van het medium: vanuit huis kunnen discussiëren kost minder tijd dan naar een bijeenkomst gaan. Het meedoen aan het forum heeft volgens de deelnemers ook hun betrokkenheid bij de gemeente vergroot.

De gemeente trekt de conclusie dat een digitaal forum ook in de toekomst zijn diensten kan bewijzen in de rechtstreekse communicatie tussen bestuur en burgers. Leden van college en raad kunnen het gebruiken voor discussie over een thema, voor raadpleging of meningspeiling. Kleinschalige, persoonlijke vormen van communicatie zijn, doordat ze betrokkenheid genereren, een goede aanvulling. Door hun aard zijn meer traditionele communicatiemiddelen (nieuwberichten, folders) immers vooral gericht op informatieoverdracht in plaats van 'samenspraak'.