Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Start van de Week van de Zee met het klankenlabyrinth te Koksijde : vrijdag 26 april vanaf 19 uur te Koksijde Brugge, 25/4/2002
Op vrijdag 26 april om 19 uur gaat de Week van de Zee op het Casinoplein te Koksijde van start met "Het klankenlabyrinth", een spektakel van muziek, dans, toneel en klankenkunst. In de komende 14 dagen gonst het van activiteiten onder het motto : "Wat zegt je de Zee".

Ter herinnering zetten we de belangrijkste wetenswaardigheden over deze Week van de Zee nog even op een rij :

De Week van de Zee is een begrip geworden aan de kust. Het initiatief is reeds aan zijn zesde editie toe en de voorbije jaren namen reeds duizenden kinderen uit het basisonderwijs deel. Het provinciebestuur van West-Vlaanderen neemt in 2002 opnieuw het initiatief om samen met de gemeenten en tal van organisaties en medewerkers deze Week te organiseren.

Deze aandachtsweek voor de natuur en het milieu aan de hele kust vindt plaats van 26 april tot 12 mei 2002. Kinderen van het kleuteronderwijs en het lager onderwijs van de kustgemeenten en verschillende gemeenten uit het hinterland krijgen de kans om de natuur en het milieu aan en rond de zee te ontdekken en te beleven.
Zee, strand en duinen,... zijn de ideale plaatsen om met kinderen van het basisonderwijs de natuur en het milieu te leren beleven. Dit biotoop herbergt een groot aantal bijzondere planten en dieren. De band tussen mens en natuur is er ook zeer duidelijk. Alles is dus voorhanden om de eindtermen en ontwikkelingsdoelen wereldoriëntatie (niet enkel natuur) concreet invulling te geven. Tijdens de Week van de Zee trekken leerkrachten met hun klas naar het strand en de duinen. Daar staat het veldwerk centraal. Veldwerk staat voor leren in de werkelijkheid over die werkelijkheid. Kortom, het beleven en het doen zijn de belangrijkste elementen van de Week van de Zee. "Ervaringsgericht" werken heet dit.
Het volledige educatief aanbod voor het basisonderwijs is gebundeld in een stevige brochure. Zo kunnen de scholen kiezen uit een gevarieerde waaier van educatieve activiteiten in de tien verschillende kustgemeenten. Iedere kustgemeente heeft ook nog een specifiek aanbod voor de eigen scholen.
Leerkrachten krijgen heel wat ondersteuning. Er zijn enkele boeiende pakketten met educatieve materialen ter beschikking. Zo is er een leskoffer rond het thema "de zee", de "Zeekoffer". Er is ook het speelse Flar- en Florapad, het pakket Boreas voor kleuters en het expressieve pakket Duinpoëziepad. Verder zijn er nog een vijftal brochures met nieuwe werkvormen, is er een strandzoekkaart, een zee-memo-spel "Zeeyoti", een CD met een bundel zeeliedjes en een themaboek "Wat zegt je de zee?",

Een jeugdboek en een CD

Voor het basisonderwijs wordt voor de eerste keer gewerkt met een thema. Omdat voor deze leerlingen al altijd het ervaren en waarnemen centraal staat werd als eerste thema gekozen voor "horen en luisteren". Dit thema bevat heel wat inhoudelijk mogelijkheden rond klanken, communiceren, geluid en stilte in en rond de zee, het strand en de duinen.

Om het thematisch werken extra te ondersteunen schreef Geert De Kockere een poëtisch en educatief boek met als titel "Wat zegt je de zee?". Het werd van schitterende illustraties voorzien door Johan Devrome. De tekeningen alleen al vertellen een verhaal. Dat van Juttekind, die samen met Duin, Strand en Zee op ontdekking gaat. Het biedt kinderen kansen om actief aan veldwerk te doen. In het verhaal zijn doe- opdrachten verweven, die samen gebundeld zijn achteraan in een extra deeltje met praktische tips voor de leerkrachten, zeeanimatoren en natuurouders.

Het verhaal is zo gemaakt dat alle graden van de basisschool er mee aan de slag kunnen: een kleuterleidster kan het als een vertel- en kijkboek gebruiken; de leerlingen van de derde graad kunnen er zelfstandig mee aan de slag.

De CD De golven zijn het ritme ondersteunt extra het thematisch werken. Verschillende nieuwe liederen werden gecomponeerd en zijn op de CD te vinden in gezongen en instrumentale versie. Het geheel is aangevuld met een muzieklabyrinth, een ontdekkingstocht van geluiden aan zee. De CD is hedendaags en volgt de nieuwe ontwikkelingen inzake muzische vorming.

Ook toeristen en recreanten komen aan hun trekken.

Onze kust is meer dan zon en strand tijdens de vakantiemaanden. Zee, strand, duin en polder vormen een boeiend geheel van mooie landschappen, polders, kreken, schorren en mooie duinbossen. Een rijkdom voor leuke en interessante activiteiten.

In de Week van de Zee 2002 wordt voor de eerste keer een waaier van leerrijke en deugddoende initiatieven aangeboden aan het brede publiek. Zes kustgemeenten nemen het voortouw. Alle activiteiten zijn gebundeld in een overzichtsfolder en terug te vinden op de website http://www.weekvandezee.be

Op 28 april organiseert de Bond van Grote en Jonge Gezinnen in samenwerking met de provincie de dag (Ge)Zin in Zee ?! voor zijn leden. In het kader hiervan wordt Duinpieper geïntroduceerd, een gezinsrugzakje vol veldwerkmaterialen om actief strand en duinen te verkennen. Nadien is het ter beschikking op verschillende uitleenpunten aan de kust.

Ook bij onze noorderburen wordt de Week van de Zee nu voor het eerst landelijk georganiseerd. Na een eerste test in Zeeland vorig jaar worden daar nu alle registers opengetrokken. Mensen en middelen worden ingezet, tientallen organisaties participeren en honderden activiteiten staan op stapel. Alles netjes terug te vinden op de website http://www.weekvandezee.nl

MEER INFORMATIE KAN JE BEKOMEN BIJ DE PROVINCIE WEST-VLAANDEREN DIENST NATUUR- EN MILIEU-EDUCATIE
BIJ DE HEER WIM MESTDAGH : 050-40 32 80
E-mail: nme@west-vlaanderen.be