Wageningen Universiteit

Persbericht

26 april 2002, nr. 034

Vijf koninklijke onderscheidingen bij Wageningen UR

Bij gelegenheid van koninginnedag worden koninklijke onderscheidingen toegekend aan vijf medewerkers van Wageningen UR. Prof.dr. Cees Veerman, oud-voorzitter van de Raad van Bestuur, en dr. Andre van der Zande, scheidend directeur van de Kenniseenheid Groene Ruimte, zijn benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Dezelfde onderscheiding krijgen prof.dr. Herbert Prins, hoogleraar Natuurbeheer in de tropen en ecologie van vertebraten, en dr.ir. Harry Kuiper, hoofd Voedselveiligheid en Gezondheid van het instituut RIKILT. Eva van Drie, medewerkster bezoekersontvangst bij Wageningen UR is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De onderscheidingen zijn vandaag, vrijdag 28 april, uitgereikt door de burgermeesters van de betrokken gemeenten Korendijk, Gouda, Wageningen, Overbetuwe en Ede.

Prof.dr. C.P. Veerman (53) heeft als voorzitter van de Raad van Bestuur een grote rol gespeeld bij de integratie van de instituten en de universiteit binnen Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Daarnaast heeft hij diverse functies bekleed bij organisaties en bedrijven, met name op het gebied van de agro- en voedingsindustrie.

Dr. A.N. van der Zande (49), tot voor kort algemeen directeur van de Kenniseenheid Groene Ruimte (Alterra en het departement Omgevingswetenschappen van Wageningen Universiteit), heeft in diverse functies bijdragen geleverd aan het Structuurschema Groene Ruimte, het Natuurbeleidsplan en de totstandkoming van de Ecologische Hoofdstructuur. Sinds kort is hij directeur-generaal bij het Ministerie van LNV.

Prof.dr. H.H.T. Prins (48) is een erkend internationaal deskundige op het gebied van biodiversiteit en in het bijzonder de ecologie van grote wilde grazers in Afrika. Hij is daarnaast bestuurslid van de vereniging Natuurmonumenten en de stichting Tropenbos. Vorig jaar kreeg hij de eervolle benoeming van Officier in de Orde van de Gouden Ark.

Dr.ir. H.A. Kuiper (61) is een wetenschappelijke autoriteit op het gebied van voedselveiligheid. Hij schuwt de discussie over controversiele onderwerpen als genetische gemodificeerd voedsel niet en heeft oog voor de bezwaren, zorg en onwetendheid binnen de samenleving.

E.H. van Drie-Aalbers (56) geniet, mede dankzij haar beminnelijke persoonlijkheid, een groot respect binnen de organisatie en wordt als collega zeer gewaardeerd. Zij is daarnaast al jarenlang actief bij de Manege zonder Drempels, waar meervoudig gehandicapte kinderen op therapeutische basis paardrijden, en voor de hervormde kerkgemeenschap van Bennekom.