Nieuw-Vlaamse Alliantie


PERSMEDEDELING VAN MINISTER PAUL VAN GREMBERGEN, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDSE AANGELEGENHEDEN, AMBTENARENZAKEN EN BUITENLANDS BELEID 26 april 2002

Van Grembergen bezorgt 3 Antwerpse monumenten 2 miljoen EUR voor restauratie

Vlaams minister voor Binnenlandse Aangelegenheden, Ambtenarenzaken en Buitenlands Beleid Paul Van Grembergen (SPIRIT) ondertekent vandaag, in de rand van zijn werkbezoek aan de restauratiewerven van de Antwerpse Sint-Augustinuskerk en het Sint-Felixpakhuis, drie premiebesluiten voor de restauratie van evenveel Antwerpse monumenten (Sint-Felixpakhuis, 16 uur).

De vroeg 17de-eeuwse barokke Sint-Augustinuskerk wordt op initiatief van het Antwerpse stadsbestuur herbestemd tot Centrum voor de Oude Muziek. Minister Van Grembergen zet vandaag het licht op groen voor de laatste en belangrijkste restauratiefase nl. de binnenrestauratie en de technische uitrusting van de kerk, de sacristie en de winterkapel. Hiervoor kent de minister een premie van 997.163 EUR toe.

Ook de H. Michael en Petruskerk geniet van bijkomende financiële steun van de Vlaamse Overheid : voor de restauratie van de monumentale gevels ondertekent minister Van Grembergen een restauratiecheque van 750.668 EUR. Daarnaast wordt ook een premie van 271.046 EUR toegekend voor de restauratie van de "Berg van Barmhartigheid" in de Venusstraat.

Tenslotte beklemtoont minister Van Grembergen het belang van het restauratieproject van de Sint-Felixpakhuis aan de Godefriduskaai. Deze monumentale 19de-eeuwse industriële gebouwen worden herbestemd tot stadsarchief. De eerste restauratiefase ging onlangs van start, waarbij ook hier het Vlaams Gewest 60% van de restauratiewerken bekostigt. Hiertoe werd in april 2000 reeds een premie van 1.472.266 EUR toegekend. Minister Van Grembergen verzekert hierbij het Antwerpse stadsbestuur continuïteit in de betoelaging vanwege het Vlaamse Gewest.

Info: Frederik.Leyts@vlaanderen.be (02/553 23 11)