Gemeente 's-Hertogenbosch

Peuterspeelzaalwerk in de lift

vr 26 april 2002

"Verder met peuterspeelzaalwerk in s-Hertogenbosch 2002-2006"

Het college presenteert een concept beleidsplan peuterspeelzaalwerk voor de periode 2002-2006 en legt dit voor aan betrokken organisaties en instellingen. Samen met hun reacties wordt het beleid op 4 juli aanstaande voorgelegd aan de gemeenteraad. De laatste tijd is zowel landelijk als op lokaal niveau de maatschappelijke en politieke aandacht voor het peuterspeel- zaalwerk toegenomen. Er is sprake van een toenemend besef dat de basis voor latere schoolachterstanden en maatschappelijke kwetsbaarheid van jeugdigen vaak al ligt in de vroege kindertijd. Vanuit preventief oogpunt is het organiseren van tijdige en passende ondersteuning aan jonge kinderen en hun ouders, om latere problemen in de opvoeding en/of ontwikkeling van deze kinderen voor te zijn, een breed gedragen strategie. De peuterspeel-zalen zijn in dat kader interessant, omdat zij op een laagdrempelige wijze en op basis van een eigen keuze veel ouders en jonge kinderen bereiken. Daaronder bevinden zich ook gezinnen die niet zo makkelijk over de drempel van andere (jeugd)voorzieningen stappen. Om die reden beschouwt de gemeente s-Hertogenbosch het peuterspeelzaalwerk als een basisvoorziening, waarmee wordt aangegeven dat een peuterspeelzaal voor elk kind toegankelijk is.

Integrale aanpak
Het college wil in de komende vier jaar het gemeentelijk beleid voor het peuterspeelzaalwerk richten op het bevorderen van een integrale aanpak. Het versterken van de samenwerking tussen (voorschoolse) voorzieningen en basisonderwijs speelt daarbij een belangrijke rol. Een ander onderdeel van de integrale aanpak is de samenvoeging van het reguliere en gespecialiseerde peuterspeelzaalwerk. Van een scheiding van beide functies is daardoor geen sprake meer. In de nieuwe opzet worden aan kinderen die extra aandacht en zorg nodig hebben, de zogenoemde pluspeuters, extra middelen toegekend. Om een totaalaanbod te kunnen bieden, wordt de opvoedingsondersteuning voor de ouders in het nieuwe plan gecontinueerd.

Verbeteren kwaliteit
Daarnaast is het beleid gericht op het verbeteren van de kwaliteit van het peuterspeelzaalwerk. Het peuterspeelzaalwerk in onze stad wordt verzorgd door professionele leidsters en deze bieden peuters kwalitatief goed peuterspeelzaalwerk. Op basis van de samenstelling van de groep, staan er één of twee gekwalificeerde leidsters op de groep. Om op de hoogte te blijven van (nieuwe) inzichten en methodieken binnen het vakgebied, wordt er veel aandacht besteed aan de deskundigheidsbevordering van de leidsters. De verordening en het uitvoeringsbesluit Kinderopvang waarborgen de kwaliteit van de opvang en het niveau van de accommodaties.

Meer peuters naar de peuterspeelzaal
Verder wordt ten aanzien van het verbeteren van de ontwikkelingsmogelijkheden van de kinderen, sterk de nadruk gelegd op het bevorderen van deelname van zowel allochtone als autochtone peuters. Het deelnamepercentage in onze stad is niet erg hoog te noemen. Slechts 42,5% van alle 2- en 3-jarigen bezoekt de peuterspeelzaal. Gezien het belang dat wordt gehecht aan deelname aan het peuterspeelzaalwerk ter voorbereiding op de basisschool en ter voorkoming van (onderwijs)achterstanden, wordt er een wervingsactie opgezet om zoveel mogelijk peuters naar de zalen te krijgen. Om het peuterspeelzaalwerk aantrekkelijker te maken, worden daarnaast op bepaalde zalen de openingstijden verruimd en extra faciliteiten geboden. Om de bekendheid van het peuterspeelzaalwerk verder te laten toenemen, wordt het gezamenlijk huisvesten van peuterspeelzaal en basisschool bevorderd. Dat heeft een aantrekkende werking op ouders waarvan overige kind(eren) reeds het basisonderwijs bezoeken. Met dit alles wil de gemeente de komende vier jaren een toename van het aantal peuters naar 1500 bereiken. Dat is circa 50% van de totale doelgroep en 75% van alle 2- en 3-jarigen, die geen kinderdagverblijf bezoeken.

Inkomensafhankelijke ouderbijdrage
Tot slot wordt door het invoeren van een inkomensafhankelijke ouderbijdrage met ingang van schooljaar 2002/2003 een beperkte ouderbijdrage gevraagd aan ouders met lage inkomens. Het peuterwerk kan voor bepaalde categorieën zelfs gratis worden aangeboden.