PRICEWATERHOUSECOOPERS

Implementatie WBP weerbarstiger dan vooraf ingeschat

Implementatie van de WBP blijkt weerbarstiger dan vooraf door gemeenten ingeschat

Per 1 september 2002 moeten alle organisaties die persoonsgegevens verwerken voldoen aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP). Medio maart 2002 heeft PricewaterhouseCoopers aan alle Nederlandse gemeenten de tweede WBP-test toegestuurd. Bleek uit de eerste WBP-test (van september 2001) dat 27% van de gemeenten een inventarisatie had uitgevoerd, de resultaten uit de tweede test laten zien dat slechts 20% van de gemeenten de inventarisatiefase hebben afgerond.

Om er achter te komen hoe ver gemeenten zijn met de voorbereidingen op de WBP, heeft PricewaterhouseCoopers N.V. medio september 2001 aan alle Nederlandse gemeenten een eerste enquête (de WBP-test genoemd) toegestuurd. Om een half jaar voor definitieve toepassing van de WBP inzicht te krijgen in de stand van zaken met betrekking tot de invoering van de WBP binnen de Nederlandse gemeenten, is medio maart 2002 een tweede enquête naar de gemeenten gestuurd. Aan deze test hebben 77 gemeenten deelgenomen.

De belangrijkste uitkomsten van de tweede WBP-test:
- Slechts 20% van de gemeenten heeft de inventarisatie van de verwerkingen van persoonsgegevens binnen de gemeente afgerond.
- Slechts 8% van de gemeenten heeft geanalyseerd welke verwerkingen moeten worden aangemeld bij het College Bescherming Persoonsgegevens.

- Ruim de helft van de gemeenten geeft aan nog niet te hebben vastgesteld dat persoonsgegevens worden verwerkt op een wijze die verenigbaar is met het doel waarvoor deze gegevens zijn verzameld.
- Krapeen kwart van de gemeenten heeft per verwerking vastgesteld of sprake is van een grondslag in de wet.
- Slechts 7% van de gemeenten heeft de bestaande maatregelen en procedures met betrekking tot de (informatie-) beveiliging en de gegevensverwerking getoetst aan de doelstellingen van de WBP.

Kennelijk is de implementatie van de WBP, en de hoeveelheid tijd en inspanningen die dit met zich mee brengt, weerbarstiger dan vooraf door de gemeenten is ingeschat. Dit sluit aan bij de ervaringen van PricewaterhouseCoopers bij de ondersteuning in dergelijke trajecten.

Gezien de tijdspanne die nog rest tot aan de datum van 1 september 2002 wanneer de invoeringstermijn van de WBP afloopt is voor de gemeenten die de inventarisatie nog niet hebben opgestart, en dat is 40% van het totaal, nog behoorlijk wat werk aan de winkel, aldus Adri de Buijn, partner van PricewaterhouseCoopers. Deze gemeenten zullen op korte termijn acties moeten gaan ondernemen om ook de daadwerkelijke impact van de WBP in kaart te brengen en te analyseren.