Actueel

Verdubbeling afhandeling koeriers door hulp van alle rechtbanken
Bron: Rechtbank Haarlem

Datum actualiteit: 26-04-2002

Bijna alle (18 andere) rechtbanken in Nederland gaan de Haarlemse rechtbank nog dit jaar helpen met het behandelen van zaken tegen drugskoeriers die op Schiphol worden aangehouden. Zij nemen 50 MK's (meervoudige kamer zittingen) voor hun rekening, ofwel 600 drugskoeriers.
Bovenop dit aantal komt de extra inspanning van 25 MK's voor 2002, ofwel 300 drugskoeriers, die de Haarlemse rechtbank zelf voor haar rekening neemt en afdoet in een daarvoor speciaal ingerichte gymzaal, in afwachting van de opening van de noodlocatie van de rechtbank op Schiphol. Die extra inspanning, gevoegd bij de hulp uit het land betekent een extra afdoening van 900 drugskoeriers.

Deze cijfers afgezet tegen de totale MK-capaciteit die de rechtbank Haarlem voor het jaar 2002 had, betekenen een verdubbeling van de afdoening van drugszaken. Namelijk 1320 MK-zaken, waarvan 800 voor drugskoeriers, waar nu 900 MK-zaken bijkomen die geheel besteed kunnen worden aan de bolletjescrisis.

De hulp uit het hele land is niet alleen het gevolg van solidariteit. Dankzij een Algemene maatregel van bestuur is het mogelijk (in ieder geval tot maart 2003) Haarlemse zaken in het hele land af te doen, waarvoor uiteraard ook een extra inspanning van het parket en de Haarlemse balie gevraagd wordt.

De genoemde extra inspanning geldt overigens alleen voor 2002. Voor een meer structurele oplossing is het wachten op het realiseren van de noodrechtbank op Schiphol dit najaar. Daar zal de komende jaren een extra capaciteit aan afdoening van MK-zaken gerealiseerd worden: 450 MK-zaken voor 2003 oplopend naar 750 MK-zaken per jaar in 2006. Deze getallen zijn extra MK-afdoeningen bovenop de 800 Schiphol-zaken die de rechtbank Haarlem regulier behandelt, zodat een structurele verdubbeling van de capaciteit aan Schiphol-zaken in het verschiet ligt.

Een kanttekening bij deze 'spectaculaire' capaciteitsvergroting is overigens wel op z'n plaats. Behalve de 'grenzen aan de groei' wat het aantrekken, opleiden en benutten van rechters betreft, is er ook een grens aan de groei in het extra afdoen van koerierszaken. Immers, de overige criminaliteit is in dit hele plaatje nog niet vervat. De verdubbeling voor 2002 is nu geheel besteed aan de golf van drugskoeriers, maar er zijn ook nog andere zaken te behandelen. In overleg met het Haarlemse parket is vastgesteld welk deel van rechtbankcapaciteit moet worden gereserveerd voor andere zaken dan drugskoeriers, namelijk de criminaliteit in Kennemerland (inclusief de stad Haarlem), Zaanstreek-Waterland, plus de bijzondere zaken zoals jeugd-, fraude- en milieudelicten en de 'andere' Schiphol-zaken, zoals mensensmokkel, beroving van passagiers en valse paspoorten. Op deze wijze kan exact in kaart gebracht worden wat de rechterlijke macht aan extra inspanningen voor het koeriersprobleem kan leveren aan het parket, naast de afdoening van de zogenaamde gewone zaken en zonder dat het ten koste van die laatste categorie zaken gaat.