Provincie Utrecht

Persbericht

Herschikking subsidies stadsvernieuwing Amerongen, Driebergen-Rijsenburg en Wijk bij Duurstede

26-04-2002
In de Utrechtse provinciale stadsvernieuwingsfondsen (SDV) is nu in totaal nog ruim 7 miljoen euro aan subsidie gereserveerd. Dit bedrag wordt de komende jaren toegekend aan gemeenten voor de uitvoering van projecten met een vernieuwend element voor stad of dorp. Momenteel wordt onderzocht tot in hoeverre lopende subsidies gehandhaafd kunnen worden. Als lopende SDV-projecten (stads- en
dorpsvernieuwingsprojecten) namelijk niet in 2003 voltooid zijn, vervalt de subsidie. De vrijkomende gelden worden dan ingezet bij de verdeling 2003-2004 van het investeringsfonds stedelijke vernieuwing (de opvolger van het SDV-fonds). Ook is het mogelijk om niet benutte subsidies in te wisselen voor andere SDV-projecten in dezelfde gemeente. Voor de eerste fase van het onderzoek hebben Gedeputeerde Staten van Utrecht voor een aantal projecten al een besluit genomen voor een beperkte herverdeling. Deze inwisselprojecten zijn SDV-projecten in de gemeenten Amerongen, Driebergen-Rijsenburg en Wijk bij Duurstede.

Amerongen
De gemeente Amerongen kreeg een subsidie van 92.471,- toegewezen voor de ontwikkeling van het plan Majoor op het voormalige Fullerterrein. Dit project werd op een andere manier uitgevoerd waardoor de subsidie niet werd benut. Ook heeft de restauratie van een woonhuismonument niet tot besteding van de subsidie geleid. Gedeputeerde Staten van Utrecht hebben nu toestemming verleent om de gereserveerde subsidies in te zetten voor de herstructurering van de Prinsenwijk. De uitvoering van het vernieuwingsproject Prinsenwijk loopt en zal nog dit jaar worden afgerond. Het project omvat de sloop van circa 60 corporatiewoningen gevolgd door nieuwbouw van woningen in een gewijzigde verkavelingsopzet. De omgeving krijgt hierdoor een sterke kwaliteitsimpuls.

Driebergen-Rijsenburg
De gemeente Driebergen-Rijsenburg mag haar subsidie inzetten voor een groter project dan waarvoor het geld in eerste instantie beschikbaar was gesteld. De kosten voor het project Salem (de aanleg van een plein in het centrum) bleken namelijk lager uit te vallen. In plaats van het retourneren van het overschot mag het restant worden ingezet bij de realisering van de uitbreiding en herinrichting van het winkelgebied van de Traaij. Voor de kwaliteitsverbetering van dit samenhangend deel van het plein en de Traaij bedraagt de subsidie 68.067,-.

Wijk bij Duurstede
De gemeente Wijk bij Duurstede kreeg een subsidie toegewezen van 103.530,- om het westelijk deel van de haven te herinrichten. Het project Haven kan echter in 2003 nog niet uitgevoerd worden. De gemeente heeft namelijk besloten voor zowel het westelijk als oostelijk deel van de Haven een integraal plan te ontwikkelen. Hiervoor is meer tijd nodig. De subsidie kan nu worden ingezet voor de vernieuwing van het gebied Gansfortstraat in de vroeg naoorlogse woonwijk de Engk. Er komt hier onder andere een wooncomplex met groepswonen voor ouderen. Ook wordt de omgeving gereconstrueerd waarbij het busstation wordt gesaneerd en de Gansfortstraat wordt heringericht.

Meer informatie: Christianne Colaris, telefoon 030-2583207 of Christianne.Colaris@provincie-utrecht.nl