FNV

Nieuwe EU-regels bedreigen pensioen
FNV Voorlichting - publieksinfo@vc.fnv.nl

Een nieuwe EU-verordening bedreigt het gegarandeerde pensioen van werknemers bij een beursgenoteerd bedrijf. Vakbeweging en werkgevers vragen minister Zalm de kwestie met zijn Europese collega's te bespreken. Vakbonden en werkgevers vrezen dat een nieuwe EU-verordening het gegarandeerde pensioen van werknemers bij een beursgenoteerd bedrijf in gevaar brengt. In een gezamenlijke brief vragen zij minister Zalm van financiën de kwestie bij zijn Europese collega's aan de orde te stellen.

In het EU-voorstel worden alle beursgenoteerde bedrijven onderworpen aan dezelfde boekhoudregels waardoor de bedrijven onderling beter te vergelijken zijn.

Nu leggen Nederlandse bedrijven in een apart jaarverslag verantwoording af over hun ondernemingspensioenen, want deze middelen zijn niet vrij besteedbaar door het bedrijf.

In de nieuwe regels moeten bedrijven alle risico's in de balansen verwerken. Dit betekent dat ook de pensioenverplichtingen meetellen in de winst- en verliesrekening van het gewone financieel jaarverslag.

Veel Nederlandse pensioenfondsen keren bij pensionering 70 procent uit van het eindloon. Deze betalingen vinden pas in de toekomst plaats waardoor er onzekerheid is over de precieze verplichtingen.

In het huidige stelsel wordt dit ondervangen door een lange termijnbeleid waarin beleggingen van het pensioengeld de verplichtingen moeten dekken. Het heeft volgens bonden en werkgevers geen zin om deze op te nemen in het gewone jaarverslag dat alleen gaat over de korte termijn overschotten en tekorten.

Zij vrezen dat de onzekerheid over de pensioenrisico's de winst- en verliesrekening sterk gaat verstoren.

Hierdoor ontstaat er onnodig een vertekend beeld van de financiële positie van de onderneming dat tegen de onderneming gebruikt kan worden. Dat gevaar dreigt vooral als de beleggingen van de pensioenfondsen, waarvan de waarde sterk kan wisselen, ook in de jaarlijkse balans wordt meegenomen.

De vrees is dat bedrijven de bestaande eindloonregeling waarvan de risico's onzeker zijn, vervangen door een zogeheten premieregeling. Werknemers houden dan wel recht op een pensioenpremie maar dragen zelf het risico.

FNV-bestuurder Henk van der Kolk: "Werknemers krijgen dan een pot met geld, maar moeten verder alles zelf uitzoeken."

Van der Kolk wijst er verder op dat de pensioengelden los horen te staan van de dagelijkse financiële bedrijfsvoering. "In de fondsen zit geld van en voor de werknemers. Het zou toch van de zotte zijn als de aarverslaggeving de pensioenwetgeving gaat bepalen."

26 maart 2002

Het laatste nieuws van de FNV vindt u elke dag op http://www.fnv.nl/nieuws. Meer weten over uw salaris? Ga naar www.loonwijzer.nl of www.vrouwenloonwijzer.nl