Gemeente Nieuwegein

Legionella in de Pinguin levert geen onveilige situatie op In de damesdouches van het instructiebad de Pinguïn aan de Emmaweg is door Hydron een legionellabesmetting ontdekt. De besmetting is geconstateerd na een reguliere controle van het water op 10 april. De besmetting levert geen gevaarlijke situatie op voor de gebruikers. De douches zijn buiten gebruik gesteld tot de besmetting is verwijderd. Het voorval is volgens een vaststaand protocol inmiddels gemeld bij het ministerie van VROM en de GG&GD. De GG&GD heeft per fax laten weten dat zij het niet nodig achten de plaatselijke huisartsen te informeren.

Het sluiten van het complex, bestaande uit een instructiebad en een gymnastieklokaal, is niet nodig, omdat de besmetting slechts het douchewater betreft. De douches zijn als preventieve maatregel reeds in het weekend buiten gebruik gesteld. Aangezien het een accommodatie betreft waarvoor deels de NV Sportinrichtingen Nieuwegein (het instructiebad) en deels de gemeente (het gymnastieklokaal) verantwoordelijk zijn hebben beide partijen gezamenlijk actie ondernomen.
Het personeel van Merwestein is gisteren begonnen met het op hoge temperatuur - 80° C thermisch desinfecteren van het systeem. Dit zal 2 á 3 maal worden herhaald waarna nieuwe monsters zullen worden genomen. Naar verwachting is de uitslag daarvan over ruim een week bekend. Verder zullen intensievere maatregelen worden genomen ter voorkoming van nieuwe besmetting.

Legionella is een bacterie die zich kan openbaren als longontsteking en griep. Legionella kan zich openbaren bij het vernevelen van water. Dit ontstaat in de doucheruimte. Vandaar dat er geen gevaar is in het zwembad zelf en het gymnastieklokaal.

Indien er mensen zijn die verschijnselen hebben die hier op kunnen duiden wordt geadviseerd in voorkomende gevallen contact op te nemen met de huisarts. Het is raadzaam dan tevens te melden dat men mogelijk in contact is geweest met legionella. Met antibiotica is het goed te behandelen. De scholen die gebruik maken van de Pinguïn worden deze week per brief geïnformeerd over de ontstane situatie.

De reguliere watermonsters van het sportcomplex Merwestein aan het Merweplein hebben uitgewezen dat alle tappunten daar vrij zijn van legionellabesmetting.


---

Invoerdatum 24-4-2002

---

Copyright © Gemeente Nieuwegein Martinbaan 2
3439 NN Nieuwegein