Raad voor Financiële Verhoudingen

Datum laatste wijziging: 26 april 2002

1. In de vergadering van donderdag 11 april 2002 werd gesproken over de volgende onderwerpen:

- Comptabiliteitsvoorschriften 2004

- Verdelingssystematiek in het provinciefonds van regionale omroepgelden

- Herschikking clusters Sociale dienst/Bijstand en Zorg
- Gemeentelijke uitvoeringskosten inzake Wet collectieve preventie volksgezondheid

- Vraagsturing

- De betekenis van co-financiering als financieel instrument

2. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de Raad voor de financiële verhoudingen gevraagd advies uit te brengen over de verdeling van extra middelen voor 2002 van 22,5 miljoen voor maatschappelijke opvang, verslavingsbeleid en vrouwenopvang. Rekening houdend met de onderlinge verdeling van het beschikbare budget tussen vrouwenopvang ( 9,4 mln.) en maatschappelijke opvang ( 13,3 mln.) zal de Raad een verdeling voor op basis van actuele basisgegevens. Verder wijst de Raad op de consequentie om de middelen voor de zwerfjongeren ( 3 mln.) niet via de specifieke uitkering maatschappelijke opvang te verdelen. Het advies zal binnenkort op deze site zijn te downloaden.


3. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties vraagt de Raad voor de financiële verhoudingen te adviseren over het concept-Besluit comptabiliteitsvoorschriften 2004. De Raad benadrukt een herziening van de comptabiliteitsvoorschriften door de inwerkingtrede van de Wet dualisering gemeentebestuur per 7 maart 2002 en van de Wet dualisering provinciebestuur per 11 maart 2003. De Raad benadrukt het belang van de waarborging van autonomie van gemeenten bij de implementering van de nieuwe comptabiliteitsvoorschriften. Met betrekking tot de informatievoorziening aan derden, zoals het Rijk en de Europese Unie, zal later in dit jaar nader geadviseerd worden. Tenslotte is de Raad van mening dat op de balans een opgebouwde reserve in mindering mag worden gebracht op het te activeren bedrag. Het advies zal binnenkort op deze site zijn te downloaden.


4. De Raad heeft gesproken over de mogelijke verdeling in het provinciefonds van de OCW gelden voor de regionale omroep.


5. In de vergadering van 14 maart 2002 heeft de Raad de noodzaak onderkent van een herschikking van de bestaande clusters Sociale dienst/Bijstand en Zorg. De Raad pleitte destijds voor een overzicht met mogelijke alternatieven voor herschikking van de bestaande clusters. In de vergadering van 11 april 2002 heeft de Raad gekozen voor een herschikking naar drie nieuwe clusters, te weten Maatschappelijke zorg, Educatie en Werkgelegenheid+inkomen. Het advies komt op deze site beschikbaar.


6. Naar aanleiding van de adviesaanvraag van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de kosten die zijn verbonden aan de uitvoering van de gemeentelijke taken op het gebied van de collectieve preventieve volksgezondheid heeft de Raad gesproken over de onwenselijkheid de omvang van beschikbare middelen in het gemeentefonds, c.q. provinciefonds, vast te willen stellen. De algemene uitkering dient gemeenten te voorzien van voldoende algemene middelen waardoor zij in staat zijn binnen de wettelijke kaders naar eigen inzicht een complex van maatschappelijke doelstellingen en voorzieningen te realiseren. Om de autonomie van gemeenten te waarborgen dient op rijksniveau niet getracht worden de omvang van beschikbare middelen in het gemeentefonds te achterhalen.


7. De onderwerpen vraagsturing en co-financiering worden als artikel opgenomen in het jaarboek.

8. De kern van het advies over de Gebundelde doeluitkering voor
9. In het kader van Plan van aanpak transparantie (Plavat) hecht de
10. De adviezen over de artikel 12- aanvragen van de gemeenten Boskoop
11. De uitslag van de quiz over de financiële verhoudingen zal binnenkort op deze site bekend worden gemaakt.
12. De vergadering van de Raad voor de financiële verhoudingen die plaats zou vinden op donderdag 16 mei 2002 is afgelast.