Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Essent hoofdsponsor van het NK Schaken in Leeuwarden

Het energieconcern Essent heeft zijn banden met het Nederlandse schaakleven versterkt. Het bedrijf, dat zich behalve op energievoorziening ook toelegt op kabel/telecommunicatie, milieu en afvalverwerking, heeft onder meer als sponsor van diverse topschaatsevenementen bewezen een groot hart voor de sport te hebben. Ook het Essent Schaaktoernooi in Hoogeveen is daarvan een sprekend voorbeeld. Met ingang van dit jaar is Essent bovendien de hoofdsponsor van de nationale schaakkampioenschappen, die van 19 tot en met 29 juni 2002 in Leeuwarden worden gehouden.

In aanwezigheid van het organisatiecomité van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond, gedeputeerde P. Bijman en P. Polhuis van het Wetterskip Fryslân, zetten directeur A. Sundquest van Essent Friesland H.H. Hamers van de KNSB op dinsdag 16 april in het Provinciehuis te Leeuwarden hun handtekening onder een sponsorovereenkomst, waarmee Essent zich voor de komende drie jaar als hoofdsponsor aan de Nederlandse Schaakkampioenschappen heeft verbonden.

De multi-utility Essent is, met als thuismarkt het zuiden en het noordoosten van Nederland, actief in de sectoren energie, kabel/telecommunicatie en milieu/afval. Essent is in Nederland marktleider in de energiemarkt en begeeft zich ook op de Duitse markt. Het is het tweede kabeltelevisiebedrijf van Nederland en heeft een aandeel van 23% in de afvalmarkt. Bij Essent werken meer dan 10.000 mensen en het bedrijf heeft over het jaar 2000 een omzet behaald van ruim 5 miljard Euro.

Het NK Schaken is terug op Fries grondgebied, waar het in de jaren zeventig en de beginjaren tachtig, de tijd van de befaamde organisator Waling Dijkstra, mooie jaren beleefde. De strijd om het Nederlands Kampioenschap algemeen en het Nederlands Kampioenschap voor vrouwen wordt in de jaren 2002, 2003 en 2004 in Leeuwarden gevoerd. Daar werkten de Nederlandse topspelers in 2001 ook al hun partijen af. Gelijktijdig met het NK organiseert de Friese Schaakbond in de Stadsschouwburg het kampioenschap van de Provincie Fryslân. Het evenement is tot stand gekomen door een samenwerkingsverband tussen de Gedeputeerde Staten van Fryslân, het Wetterskip Fryslân, de Gemeente Leeuwarden, de Friese Schaakbond, de Leeuwarder schaakvereniging Philidor en de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. Het kampioenschap voor de dames begint op woensdag 19 juni. De heren beginnen een dag later, op donderdag 20 juni. In Stadsschouwburg De Harmonie spelen zij negen ronden, de dames werken een dubbelrondige zeskamp af. De partijen worden dagelijks van 13.00 uur tot 20.00 uur gespeeld.
Maandag 24 juni is een rustdag. De sluitingsceremonie vindt plaats na afloop van de laatste ronde, op zaterdag 29 juni. Eventuele beslissingsmatches om de eerste plaats worden op zondag 30 juni gespeeld.

Voorafgaand aan het toernooi is informatie verkrijgbaar via het Bondsbureau van de KNSB (Koos Stolk), telefoon: 023-5254025, fax: 023-5254353, e-mail: bondsbureau@schaakbond.nl. De gebeurtenissen zullen dagelijks te volgen zijn op de website van de KNSB (www.schaakbond.nl) en op Teletekst.

---