Unicef

' lancering' minister herfkens

Uitnodiging aan de pers
Manifestatie voor Kinderrechten

Op naar de Top: minister Herfkens `gelanceerd' naar de VN-Kindertop in New York

Den Haag, 26 april 2002 - Omringd door kinderen zal minister Herfkens voor Ontwikkelingssamenwerking op het Binnenhof in Den Haag in de lift van Abeltje symbolisch worden gelanceerd naar de VN-Kindertop in New York. Op de top van een voor de gelegenheid gebouwd lanceerplatform zullen Renée en Willemijn, de jongeren die namens Nederland naar de VN-Kindertop gaan, de minister interviewen over de agendapunten die zij in New York naar voren zal brengen. De manifestatie Op naar de Top vindt plaats op woensdag 1 mei vanaf 11.00 uur, gevolgd door een persconferentie in Nieuwspoort om 12.00 uur.

Regeringsleiders uit de hele wereld komen van 8 tot 10 mei bijeen in New York voor een speciale zitting van de Verenigde Naties over de Rechten van het Kind. Tijdens deze Kindertop - die gepland stond voor september 2001, maar werd uitgesteld na de terroristische aanslagen van 11 september in New York en Washington - zullen zij de situatie van kinderen en jongeren in de wereld bespreken en een nieuw wereldwijd actieplan voor kinderen vaststellen. Demissionair minister voor Ontwikkelingssamenwerking Eveline Herfkens leidt de Nederlandse delegatie. Om het belang van de kindertop onder de aandacht te brengen, vindt op 1 mei de manifestatie 'Op naar de Top' plaats op het Haagse Binnenhof.

Lanceerplatform
Voor de manifestatie 'Op naar de Top' is op het Binnenhof een reusachtig lanceerplatform gebouwd waarin zich de originele lift bevindt waarmee Annie M.G. Schmidt's Abeltje ooit naar New York vloog. Een groep van ongeveer twintig kinderen nadert van twee kanten de lanceerbasis met flikflaks, radslagen en andere acrobatische kunsten en beklimt het bouwwerk. De kinderen dragen vlaggen, waarop de agendapunten voor de kindertop te lezen zijn. Minister Herfkens stapt ondertussen in de lift, samen met Willemijn Aerdts (18) en Renée Zandvliet (15), de twee jongerenvertegenwoordigers die haar naar New York zullen vergezellen. Na een kort interview wordt het drietal op spectaculaire wijze `gelanceerd' richting New York.

United Power for Children
De symbolische lancering naar New York van minister Herfkens en de twee jongeren is de afsluiting van de campagne van het Platform VN-Kindertop. Deze Nederlandse coalitie van ruim veertig jongeren- en ontwikkelingsorganisaties* heeft de krachten gebundeld om aandacht te vragen voor de rechten van kinderen wereldwijd en de VN-Kindertop. Onder het motto 'United Power for Children' organiseerde het Platform een reeks activiteiten, waaronder een landelijke handtekeningenactie, drie debatten en een campagnelied van het Kinderen-voor-Kinderenkoor. Hiermee is een breed draagvlak gecreëerd voor een betere naleving van het VN-Verdrag voor de Rechten van het Kind.

'Op naar de Top': waar en wanneer
De manifestatie 'Op naar de Top' vindt plaats op woensdag 1 mei vanaf 11.00 uur op het Binnenhof in Den Haag, gevolgd door een persconferentie in Nieuwspoort om 12.00 uur. Leden van de pers zijn van harte welkom.


* * * * *