CDA

VVD laat MKZ-boeren opnieuw in de kou staan

Het CDA vindt het onbegrijpelijk dat de Tweede Kamer de strafkortingen die zijn opgelegd aan MKZ-boeren niet alsnog heeft willen terugdraaien. In de nacht van donderdag op vrijdag stemden de regeringspartijen tegen een voorstel om boeren die vanwege kleine tekortkomingen zwaar gestraft zijn een handreiking te doen. De strafkortingen die vorig jaar werden opgelegd door minister Brinkhorst variëren van enkele duizenden guldens tot enkele tonnen. In één geval heeft een boer zelfs een strafkorting van meer dan een miljoen gekregen.

Woordvoerder Joop Atsma: "Wij zijn verbijsterd dat de minister tijdens het MKZ-debat woensdag heeft erkend dat er veel fouten zijn gemaakt, maar dat hij de straffen niet wil terugdraaien. Voor ons staat vast dat heel veel boeren en hun gezinnen onterecht een boete is opgelegd. Door de MKZ-uitbraken zijn ze al gestraft omdat het vee werd geruimd, ze tijdelijk geen inkomsten hadden en achteraf ook nog eens werden beboet. Het blijft ongehoord en wij hadden gehoopt dat de Tweede Kamer het alsnog zou willen rechtzetten."

De CDA-motie om de strafkortingen te schrappen kreeg steun van SGP. Christen Unie en SP. Atsma: "De Paarse partijen erkennen met de minister dat er tijdens en na de crisis veel fout is gegaan, maar willen daar geen consequenties aan verbinden." Een voorstel van de VVD om alsnog een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de handelwijze van de rijksdiensten RVV en AID kreeg alleen steun van Groen Links. "De motie van de VVD is een klap in het gezicht van alle gedupeerden. Men laat de boeren opnieuw in de kou staan. Pleiten voor een nieuw onderzoek omdat er veel fout is gegaan, is vluchtgedrag. Iedereen weet wat er fout is gegaan en dat staat ook in het dikke evaluatierapport naar aanleiding van de crisis. Wat hebben de gedupeerden aan nog weer een nieuw onderzoek? Helemaal niets. De liberalen hebben de kans om de fouten te herstellen en schoon schip te maken willen en wetens laten liggen. Dat is erg." Volgens Atsma kan in de toekomst hooguit nog één onderzoek worden overwogen. "Dat is een onderzoek naar de rol van de fracties in de Tweede Kamer. Buiten het parlement zijn soms heel andere dingen gezegd dan in Den Haag. En erkennen dat er veel fout is gegaan, maar die fouten niet herstellen, is verwijtbaar."

Woordvoerder:
Joop Atsma 0512-363668