Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Financiën

Persbericht ministerraad
26 april 2002

MEER OPENHEID OVER HOUDERSCHAP TOONDEREFFECTEN

Om te voorkomen dat effecten aan toonder worden gebruikt in witwasconstructies of voor andere criminele doeleinden, moet er openheid komen over het houderschap van deze effecten. Voor beursgenoteerde effecten wil het kabinet dit realiseren door fysieke uitlevering van de stukken zoveel mogelijk uit te sluiten. Er is dan nog uitsluitend sprake van girale transacties, waardoor de houder van de effecten traceerbaar is. Voor niet-beursgenoteerde effecten wordt gedacht aan registratie van het houderschap bij de vennootschap. Voorwaarde voor het kabinet is dat sprake is van een internationaal gecoördineerde aanpak om misbruik van toondereffecten tegen te gaan vanwege de effectiviteit van de maatregelen. Nederland zal zich daar in internationale fora voor inzetten.

Dit staat in een brief aan de Tweede Kamer van de ministers van Financiën, Justitie en Economische Zaken in reactie op de bevindingen en aanbevelingen van de werkgroep `Effecten aan toonder'. De breed samengestelde werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van marktpartijen, ministeries en wetenschap, had tot taak aanbevelingen te doen gericht op een mogelijke dematerialisatie van het effectenverkeer respectievelijk op openheid ten aanzien van de identiteit van de houders van toondereffecten. De aanbevelingen zouden moeten bijdragen aan de efficiëntie van het effectenverkeer. Als gevolg van de gebeurtenissen van 11 september 2001 heeft de werkgroep zich geconcentreerd op mogelijke maatregelen ter voorkoming en bestrijding van misbruik van deze effecten. Maatregelen met betrekking tot aandelen aan toonder hebben daarbij, in vergelijking tot obligaties aan toonder, een hogere prioriteit, omdat het risico van misbruik daar groter is. Ook in internationaal verband gaat de aandacht vooralsnog in hoofdzaak uit naar aandelen aan toonder.

De werkgroep heeft eveneens voorstellen gedaan om stemmen op afstand (beter) mogelijk te maken. Het kabinet onderschrijft de voorstellen, die als basis zullen dienen voor een op te stellen wettelijke regeling. Op een aantal punten zullen de voorstellen worden aangevuld om tot een evenwichtige regeling te komen.

RVD, 26.04.2002